Kultura

PKD Gaj Laberije nastupio na ‘Noćima Dioklecijana’

U sklopu ovogodišnje manifestacije ‘Dani Dioklecijana’ u petak se održao i projekt ‘Noći Dioklecijana’ na Peristilu koju je otvorio Tonći Glavina, ispred ministarstva turizma.

Glumac Robert Kurbaša i bivša missica te fitness instruktorica Renata Lovrinčević Buljan nastupili su kao ovogodišnji Dioklecijan i Priska. Kurbaša je kazao kako je prošlo 1700 godina otkako je izgradio palaču i da mu je drago čuti da nam donosi dobre pineze.

Organizator manifestacije Tonči Šundov pripremio je bogat program koji je uključio ples s vatrama, akrobatski show, rimsku stražu i legiju, borbe gladijatora i revijalni nastup splitskih gladijatorica. Akteri spomenutog programa bili su pjevački zbor Srdelice, rimska straža u koreografiji Ivana Vatavuka, DNF team, Crowd Control koji su izveli akrobatsko vatreni show, Music talents show Teane Kovačević.

U sklopu programa Udruga Gaj Laberije odigrala “Utakmicu Delmata i Rimljana” te ponovno prezentirala priču o steli Gaja Laberija kao prvom spomeniku igre s loptom. Najava na Peristilu je išla kao kontra, Dalmati kontra Rimljana. Šačica Dalmata nije se bojala izići na Peristil ispred cara Dioklecijana i stotine legionara koji su ga čuvali. Dalmati su u milosti legija. Publika je stala na stranu Dalmata. Iza četvrtog gola Dalmati su napali cara, međutim legionari su uspješno obranili cara od napada. Car je zauzvrat prekinuo utakmicu i u svom stilu, unatoč što su dobili Dalmati s visokih 4:2, proglasio pobjednike Rimljane.

Po završetku programa na Peristilu, Dioklecijan i Priska su se oprostili od građana, a druženje se nastavilo u Podrumima uz delicije iz antičkog vremena. Svi posjetitelji imali su priliku upoznati se s delicijama koje su jeli prvi Splićani uz degustaciju jela i pića.

Foto galerija:

Povezani članci

Back to top button