Vijesti

Platforma projekta Dalmacija storytelling destinacija

Splitsko-dalmatinska županija objavila je novu turističku digitalnu platformu za sve ljubitelje tematskih doživljaja i baštinskih priča, www.dalmatiastorytelling.com.

Dalmacija storytelling destinacija je projekt Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije koji za cilj ima podići kvalitetu kulturne turističke ponude korištenjem storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji baštine.

Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije. Kroz projekt kreirani su novi i komercijalno dostupni turistički proizvodi, tematske interpretacijske šetnje i muzejska vođenja s oživljenim baštinskim likovima, a radi se i na kreiranju registra postojećih tematskih doživljaja s područja Županije.

Koncept stranice potiče krajnjeg korisnika na istraživanje dalmatinskih priča kroz komercijalno dostupnu ponudu putem pretraživača Pronađi svoju priču i Pronađi svoj izlet.Također, posjetitelji imaju mogućnost objaviti svoj kratki putopis o jednoj baštinskoj priči koju su otkrili te tako se pridružiti projektnoj inicijativi Postani lovac na priče.

Kroz kategoriju Događaji i Vijesti lokalne turističke zajednice i ostali dionici u turizmu i kulturi mogu podijeliti vijest o održavanju manifestacija i ostalih događaja koji se odnose na očuvanje tradicije, narodnih običaja i baštinskih priča. Na ovaj način stvara se digitalni katalog događanja koji su usko vezani za baštinsko pripovijedanje.

Za dizajn i programiranje platforme zadužena je tvrtka Prospekt d.o.o. iz Rijeke. Temeljna inspiracija za dizajn stranice je slogan projekta, ”jedan oblutak, jedna priča” i važnost odmicanja tipičnih asocijacija na ”more i sunce”. Uz stvaranje prepoznatljivog vizualnog koncepta težilo se i stvaranju stranice koja je funkcionalna i doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu, kako krajnjem korisniku-posjetitelju tako i mnogobrojnim partnerima koji samostalno unose svoj sadržaj u bazu platforme.

Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam, pomorstvo i promet istaknula je ”DalmatiaStorytelling je jedinstvena platforma koja objedinjuje tematske doživljaje s područja Splitsko-dalmatinske županije. Njih trenutno 40-tak, dostupno je na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovom platformom odmičemo se od koncepta ”more i sunce” te pružamo uvid u ponudu doživljaja koji su komercijalno dostupni ”365” dana u godini. Cijeli koncept Dalmacija storytelling projekta je održiv, zelen i spada pod kategoriju koju danas nazivamo ”pametni turizam”, a ova platforma doprinosi jačanju takve vrste turizma u našoj Županiji te boljoj vidljivosti na globalnoj turističkoj karti.”

”Dalmatiastorytelling.com je rezultat poduzetničkog promišljanja u okvirima javnog sektora što je i prepoznato od strane različitih dionika koji su dio ove lijepe turističke priče. Želim se zahvaliti svim turističkim vodičima, muzejima, turističkim zajednicama, baštinskim dionicima i poduzetnicima u turizmu, koji su prepoznali projekt te nam se pridružili u DalmacijaStorytelling konceptu definiranja destinacije. Također, ovim putem

pozivamo i ostale ponuditelje tematskih doživljaja s područja Županije da objave svoju ponudu u sklopu platforme i/ili kreirati novu ponudu. Vjerujem kako će platforma postati mjesto gdje će turisti i domaće stanovništvo uroniti u dušu Dalmacije istražujući priče i običaje naših predaka kroz različite oblike turističke ponude.”, izjavila je Renata Tešija, voditeljica projekta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button