TemeVijesti

Plenković podigao prihode proračuna gradovima i općinama – Sinj rekorder sa 37%

Čelnici gradova i općina su se bunili da im državna vlast ne ukine prirez građana jer će imati smanjenje u proračunu pa su neki povećali poreze na plaće.

Međutim demantiraju ih brojke koje pokazuju da im se lokalne blagajne po ovoj osnovi pune bolje no ikada.

Zagrebu su na godišnjoj razini prihodi rasli 24 posto. I to zbog rasta plaća koje HDZ-ova vlada već četiri godine konstantno diže kao i najvećeg poreza u državi na plaće koje je uveo gradonačelnik Tomašević.

Split su uspoređujući siječanj 2023. sa siječnjem 2024. kao i Zagrebu, prihodi rasli 24 posto. Osijeku 13 posto koji je svojim građanima poreznim rasterećenjem još više podignuli plaće. Grad Rijeka 23 posto.

Rekorder u punjenju gradske blagajne je Sinj sa 37 posto više, a niže oporezuje plaće od četiri velika grada. Varaždin je na 36 posto, a i Dubrovnik je uprihodio 36 posto više, Pula ima 23 posto više, Samobor 22 posto više.

I Bjelovar namjerava dodatno smanjiti porez na dohodak. Kada je njihov partner HDZ najavio poreznu reformu, mislili su da će biti u minusu. No prihodi su rasli 20-ak posto.

Prve brojke ove godine pokazuju da gradonačelnici koji su bili protiv ukidanja prireza nisu bili u pravu. Novca će svi imati više te svojim građanima mogu iz proračuna dijeliti sve više sredstava kroz božićnice, uskrsnice, poticaje, stipendije….

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button