Vijesti

Plenković potvrdio: ‘Dobili smo produljenje, novac iz EU možemo trošiti do lipnja 2023.‘

Europska komisija će Hrvatskoj produžiti rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa, objavio je upravo premijer Andrej Plenković prenosi Jutarnji.

– Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete, objavio je Plenković na Twitteru.

– Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom #COVID19, što se ocjenjuje kao viša sila, dodao je Plenković.

Informaciju je potvrdila i šefica Komisije Ursula von der Leyen.

– Drago mi je što sam se danas susrela s Andrejem Plenkovićem. Razgovarali smo o obnovi financiranoj iz Europske unije nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na iznimne okolnosti, Komisija će prihvatiti zahtjev o produljenju rokova za trošenje novca iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023. godine, objavila je von der Leyen.

Hrvatska je do lipnja ove godine trebala potrošiti 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti namijenjenu za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada nakon potresa. U siječnju se činilo da će Hrvatska morati vratiti veliku većinu tog novca zbog presporog trošenja. Od 5,1 milijardu kuna, od podnesenih zahtjeva od 313 milijuna kuna, isplaćeno je mizernih 119 milijuna kuna, odnosno tek 2,3 posto od ukupnih sredstava koja su nam na raspolaganju.

Plenković je odmah najavio da će tražiti produljenje roka za trošenje tog novca, s obzirom na progresivnu štetu koja je nastala nakon petrinjskog potresa. Iako je djelovalo da Komisija neće pristati, budući da to dosad nije bio slučaj, Plenković je ipak uspio u svom naumu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button