Vijesti

Počeli radovi obnove na „Spomeniku alkaru“

Kao što smo i najavili  Grad Sinj je pokrenuo postupak nabave konzervatorsko restauratorskih radova, na brončanom spomeniku „Spomenik alkaru“ autora Stipe Sikirice iz 1965. g.

Jučer je postavljena skela oko samog spomenika, te smo kontaktirali magistru konz.- rest. Anu Pleština da nam pojasni trenutno stanje spomenika, kao i radove koji će biti izvršeni:

U sklopu uređenja početka Alkarskog trkališta – Biljega donesena je odluka o primarnoj konzervaciji i restauraciji brončanog spomenika „Spomenik Alkaru“ akademskog kipara Stipe Sikirice. Kipar se proslavio u svojoj ranoj fazi koja se još naziva „alkarskim ciklusom“ zbog broja skulptura koje se tematski vežu za Sinjsku alku. Krajem 50- ih i početkom 60- ih godina prošlog stoljeća razdoblje je velikih preokreta u poimanju same umjetnosti. U modernoj umjetnosti dolazi do promjene pristupa vizualnosti, no unatoč promjenama mala grupa umjetnika nastavlja svoj put u klasičnim, tradicionalnim formama. Među njima je i Stipe Sikirica koji se bavi temama vezanim za tradiciju i baštinu. Na samog kipara velik utjecaj su imali talijanski kipar Marino Marini koji često u svom radu koristi tematiku konja te Ivan Meštrović čiji mu rad pomaže u definiranju muskulature konja. Sva ta obilježja itekako su istaknuta i na djelu „Spomenik Alkaru“.

Od postavljanja spomenika 1965. godine za obljetnicu 250-te godišnjice Sinjske alke nisu odrađeni nego manji zahvati čišćenja bronce i to uglavnom uklanjanje brojnih grafita te obnavljanje kamenog postamenta. Iako je spomenik u dobrom stanju očuvanja te nisu uočljive ozbiljnije degradacije površine bronce na zahtjev i želju grada Sinja u sklopu očuvanja dugogodišnje tradicije koja pruža jedinstven identitet cetinske krajine odradit će se manji zahvati koje struka definira kao primarnu konzervaciju. Zahvati će obuhvaćati pranje spomenika, mehaničko čišćenje, uklanjanje grafita, zapunjavanje pukotina koje su evidentirane s unutarnjih strana prednjih nogu konja te završnu zaštitu. Radovi na brončanoj skulpturi trebali bi trajati oko mjesec dana, a izvođač je firma Temenos d.o.o. iz Splita. Trenutačno je postavljena skela te su obavljeni istraživački radovi na spomeniku kako bi se adekvatnije pristupilo konzervatorskim zahvatima koji bi trebali započeti početkom idućeg tjedna.

Trenutno nisu potrebni veći zahvati čišćenja te se će se kroz čitavi zahvat poštovati pravilo „Manje je više“. Cilj zahvata u ovom slučaju je i isticanje prepoznatljive tamnosmeđe do crne patine spomeničke skulpture kako bi ista mogla zasjati za otvorenju ovogodišnje Sinjske alke.

 

Povezani članci

1 Komentar

  1. Pohvalno, još samo urediti malo okoliš i spriječiti parkiranje autobusa i automobila.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button