Vijesti

Pokazna vatrogasna vježba na aerodromu Sinj

“ovdje Cessna 172, Delta Kilo Novembar, imam kvar na avionu, ulazi mi dim u kabinu i značajno ograničava vizualno letenje….” začulo se na radio uređaju sinjskog aerodroma malo prije 10 sati, te je isti glas nastavio, “moja pozicija je iznad Hrvaca, prisilno ću sletjeti na aerodrom Sinj, sam sam u avionu te imam u njemu oko 100 litara goriva”!!

Na sreću, gore navedene dramatične informacije bile su dio scenarija današnje pokazne vatrogasne vježbe koja se održala na aerodromu Sinj pod nazivom “Piket 2023” na temu “Prisilno slijetanje i požar na avionu” sa ciljem provjere reakcija žurnih, interventnih službi i cijelog sustava kojim se regulira uporaba istih.

Nakon dojave, odgovorna osoba aerodroma Sinj odaslala je radio poruku o prioritetu slijetanja za zrakoplov u nuždi, zapovjedila da se odmah oslobode aerodromske operativne površine te da dežurni aerodromskog starta prelazi u spremnost za intervenciju po potrebi sukladno aerodromskom SOP-u. Također je naloženo ostalim zrakoplovima u ATZ – u aerodroma Sinj da se maknu na područje čekanja “Trilj” ili odlete prema alternativnim aerodromima Split i Brač. Nazvao je Centar 112 te ih upoznao sa situacijom a oni su dalje proveli postupak pozivanja i uzbunjivanja.

Sukladno scenariju vježbe, prilikom slijetanja avion se znatno oštetio a pilot se ozlijedio i bio u kabini bez svijesti. Uslijedile su intervencije članova aerokluba Sinj u početnom gašenju manjeg požara na avionu a odmah po dolasku pripadnika JVP Sinj, pristupilo se oslobađanju ozlijeđenog pilota koji je izvađen iz olupine i predan pristigloj ekipi HMP na obradu i daljnje postupanje. Vatrogasci JVP Sinj dovršili su gašenje olupine aviona a DVD Sinj pogasio je požar na otvorenim površinama oko same olupine. Cijelo vrijeme pripadnici MUP – a osiguravali su šire područje vježbe i osigurali brz protok vozilima svih žurnih službi.

Organizatori vježbe bili su JVP i DVD Sinj u suradnji sa Aeroklubom Sinj a još su sudjelovali HMP, MUP, ŽVOC i Centar 112. Svi navedeni kroz ovu vježbu provjerili su svoje operativno – standardne postupke te prezentirali provedbu istih u realnom vremenu po vrlo realnom scenariju. Vježba je provedena sa 7 vozila i 21 osobom iz svih službi.

Vježbi su nazočili gradonačelnik grada Sinja i njegov zamjenik, vatrogasni zapovjednik SDŽ, zapovjednik PP MUP Sinj, zapovjednici JVP Split, DVD – ova Trilj, Dicmo i Vrlika, predstavnici Civilne zaštite i Centra 112, predstavnik vijeća JVP Sinj, predstavnici Aerokluba Sinj te veći broj zainteresiranih građana.

Vatrogasni zapovjednik SDŽ kao i zapovjednik JVP Sinj iskazali su zadovoljstvo prikazanim te ocijenili da su sve snage spremne za ovogodišnju protupožarnu sezonu na OVC Sinj.

Predsjednik aerokluba Sinj

Zvonko Kovačević

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button