Branitelji

Pokolj u Borovu Selu 

Pokolj u Borovu Selu je zločin koji su 2. svibnja 1991. godine počinili pobunjeni hrvatski Srbi. Označava ubojstvo i masakriranje 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu blizu Vukovara u istočnoj Hrvatskoj.

U noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvije policijske ophodnje obavljale su izviđanje na cesti Borovo – Dalj, primjetivši jugoslavensku zastavu koja je visila na ulazu u Borovo Selo namjeravali su ju skinuti. Na njih je zapucano iz privatne kuće. Pri obavljanju dužnosti dvojica policajaca ranjena su i zarobili su ih srpski pobunjenici a dvojica su se, ranjeni, vozilom uspjeli izvući.Sljedeći dan je autobus s hrvatskim policajcima stigao osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekani su u zasjedi. Pri tome je ubijeno 12 a ranjeno 23 policajaca.

Pogibija 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu jedna je od najbolnijih tema iz Domovinskog rata, posebno jer je od  51 optuženog za masakr u Borovu Selu, Vojni sud u Osijeku 1993. godine osudio samo desetoricu, no zatvorske kazne ni oni nisu odslužili.

Poginuli : 

Stipan Bošnjak

Zdenko Perica

Mladen Šarić

Antun Grbavac

Luka Crnković

Zoran Grašić

Željko Hrala

Ivica Vučić (Dalton)

Janko Čović

Josip Culej

Mladen Ćatić

Marinko Petrušić (Pele)

  • Na današnji dan 1991. godine u zasjedi u Borovu Selu stradalo je 12 hrvatskih policajaca, 12 heroja. O tom događaju progovara moj  film “Zasjeda u Borovu Selu”  Kao autor mogu reći da mi je bila čast i privilegija, ali i velika obaveza po prvi puta se na ovaj način pozabaviti tragičnom, nikad do kraja ispričanom, pričom s početka Domovinskog rata.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Nikad zaboravit! Oprostit? Mozda, ali prethodno treba oprost zatražiti, pokoru provesti i iskreno se pokajati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button