Branitelji

Pokolj u Borovu Selu 

Pokolj u Borovu Selu je zločin koji su 2. svibnja 1991. godine počinili pobunjeni hrvatski Srbi. Označava ubojstvo i masakriranje 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu blizu Vukovara u istočnoj Hrvatskoj.

U noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvije policijske ophodnje obavljale su izviđanje na cesti Borovo – Dalj, primjetivši jugoslavensku zastavu koja je visila na ulazu u Borovo Selo namjeravali su ju skinuti. Na njih je zapucano iz privatne kuće. Pri obavljanju dužnosti dvojica policajaca ranjena su i zarobili su ih srpski pobunjenici a dvojica su se, ranjeni, vozilom uspjeli izvući.Sljedeći dan je autobus s hrvatskim policajcima stigao osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekani su u zasjedi. Pri tome je ubijeno 12 a ranjeno 23 policajaca.

Pogibija 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu jedna je od najbolnijih tema iz Domovinskog rata, posebno jer je od  51 optuženog za masakr u Borovu Selu, Vojni sud u Osijeku 1993. godine osudio samo desetoricu, no zatvorske kazne ni oni nisu odslužili.

Poginuli : 

Stipan Bošnjak

Zdenko Perica

Mladen Šarić

Antun Grbavac

Luka Crnković

Zoran Grašić

Željko Hrala

Ivica Vučić (Dalton)

Janko Čović

Josip Culej

Mladen Ćatić

Marinko Petrušić (Pele)

Na današnji dan 1991. godine u zasjedi u Borovu Selu stradalo je 12 hrvatskih policajaca, 12 heroja. O tom događaju progovara moj novi film “Zasjeda u Borovu Selu” koji će biti premijerno prikazan sutra, u nedjelju 3.5., u 21 sat. Kao autor mogu reći da mi je bila čast i privilegija, ali i velika obaveza po prvi puta se na ovaj način pozabaviti tragičnom, nikad do kraja ispričanom, pričom s početka Domovinskog rata.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Ovaj zločin je bio uz potporu JNA koja je te četnike naoružala, štitila ih tenkovima, nije zaustavila masakriranje ranjenih i poginulih policajaca a sve to pod crvenom petokrakom pod kojom je kasnije ubijan i Vukovar, Škabrnja i dr. Nikad zaboravit, nikad oprostit.

    5
    1
Back to top button