TemeVijesti

Policija – prevencija provala u domove, zaštitite svoju imovinu

U cilju prevencije imovinskih kaznenih djela, upućujemo građane da veću pozornost posvete zaštiti osobne imovine, da ne ostavljaju otključane stanove iako imaju protuprovalna vrata, te da ukoliko u hodniku zgrade uoče njima nepoznatu osobu koja se tamo zadržava bez nekog posebnog razloga i ponaša se sumnjivo,  neka nazovu policiju na broj 192 kako bi bili u mogućnosti izaći na teren i obaviti potrebne provjere.

Veliki broj krađa iz domova događa se na način da  lopov ušuljavanjem ulazi  u kuće i domove (kroz prozor, preko balkona, kroz sporedna vrata, koristeći u blizini prigodne predmete za penjanje itd.) bez obzira o doba dana i noći radi čega je važno da svaki put kada napuštate dom provjerite da li ste zatvorili vrata i prozore.

Na tržištu postoje razna inovativna rješenja tehničke zaštite cijelog doma ali i posebne zaštite vrata, prozora i kliznih stjenki. Provjerite isplativost ulaganja u veću sigurnost svoga doma.

Podsjećamo na još nekoliko savjeta vezano uz prevenciju provala u domove:

  • Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!
  • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata
  • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.
  • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci).
  • Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama sa  osiguračem ili željeznim rešetkama.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti
  • Ne pričajte svima kuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama.
  • Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići i isprazniti poštanski sandučić, a nikako ispod otirača, tegli za cvijeće i sl.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button