Vijesti

Policija tijekom vikenda provela ciljanu akciju nadzora prometa vezano uz tehničku ispravnost vozila

Tijekom noći, sa subote na nedjelju ( 27./28. kolovoza) na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske policijski službenici su proveli posebno planiranu akciju nadzora i kontrole prometa usmjerenu na vozače koji upravljaju tehnički neispravnim vozilima.

Kontrolirano je 60 različitih vrsta vozila, a utvrđeno je 39 prekršaja. Tijekom provođenja nadzora, 20 vozila (10 motocikala,  5 mopeda i 5 osobnih vozila) je zbog sumnje u tehničku ispravnost upućeno na izvanredni tehnički pregled u Stanicu za tehnički pregled. U ovu akciju policije, uključen je i Centar za vozila Hrvatske d.d. koji je omogućio da stanica za tehnički pregled radi tijekom noći i da se odmah obave tehnički pregledi na vozilima koje su policijski službenici uputili na detaljan tehnički pregled.

Obavljenim tehničkim pregledima kod  17 vozila su utvrđeni tehnički nedostaci koji su kategorizirani kao opasni, nakon čega su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu dok se utvrđeni nedostaci ne otklone, zabranjeno im je daljnje sudjelovanje u prometu, a vozači su sankcionirani sukladno utvrđenim prekršajima. Najčešće se radilo o kombinaciji dva ili više nedostataka i to preinakama na vozilima koje nisu odobrene odnosno nadograđenim dijelovima na vozilu koji nisu ispitan i odobreni, neispravnosti ispušnog sustava, zatamnjenja stakala, loše stanje pneumatika, neispravnost i preinake na svjetlosnim uređajima

Zbog tehničke neispravnosti iz prometa je isključeno 10 motocikala i 5 mopeda, a vozači su sankcionirani za utvrđene prekršaje.  Sedam motocikala, između ostalih nedostataka, imali su neispravne ispušne sustave odnosno stvarali su prekomjernu buku. Nadalje, kod tri vozača motocikla su pored tehničke neispravnosti na motoru utvrđena i koncentracija alkohola u iznosu većem od 1,00 g/kg, a koji vozači su isključeni iz prometa,   a dva vozača mopeda koristila mobitel za vrijeme vožnje. Za jednog vozača motocikla utvrđeno je kako je na motocikl stavio nepripadajuće registarske pločice čime je ostvario obilježja kaznenog djela Krivotvorenja isprave, dok je na jednom mopedu stranih registarskih oznaka utvrđena neispravnost za koju je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna, te vozilo nije isključeno iz prometa (neimanje bočnih retrovizora). Najčešći utvrđeni tehnički nedostaci na motociklima su nedostajanje pojedinih dijelova na istima kao što su blatobran, retrovizori, registarska pločica.

U odnosu na utvrđene tehničke neispravnosti vozačima su naplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od 37 tisuća kuna.

Podsjećamo kako je Zakonom  o sigurnosti prometa na cestama i to člankom 236. normirano da vozila u prometu moraju udovoljavati propisanim uvjetima glede dimenzija, najveće dopuštene mase, osovinskog opterećenja i zaštite okoliša, te imati ispravne uređaje i opremu.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka, a nedostaci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila, posebnim propisom, kategorizirani su kao veći.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka, a nedostaci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila, posebnim propisom, kategorizirani su kao opasni.

Također zakonom su predviđene novčane kazne za pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi, u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne  i  fizička osoba obrtnik u rasponu od  1.500,00 kuna do 15.000,00 kuna.

Želimo iskoristiti priliku i još jednom skrenuti pozornost  nesavjesnim vozačima da gradske prometnice nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, tehničkih mogućnosti i karakteristika njihovih vozila, već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere, te uz kontrolirane uvjete na kojima se utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu.

Policija će i u budućnosti planirati provođenje ovakvih ciljanih akcija kako bi djelovali preventivno, ali i sankcionirali utvrđene prekršaje.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button