Vijesti

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je razbojništvo, četiri prijetnje, dva oštećenja tuđe stvari,  i šest krađa.

U posljednja 24 sata evidentirano je petnaest prometnih nesreća, u pet prometnih nesreća jedna osoba je zadobile teške, a četiri osoba lakše ozlijede.

Izdvajamo:

Sumnjiči se za kaznena dijela iz domene gospodarskog kriminala

Policijski Službenici službe gospodarskog kriminala i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela Zlouporabe u gospodarskom poslovanju, Utaja poreza ili carine i Povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Naime, 38-godišnjakinju se sumnjiči da u svojstvu odgovorne osobe društva tijekom 2020. godine naplaćeni novac od kupaca nije polagala na žiro račun društva nego je isti protupravno zadržala za sebe. Procjenjuje se da je na opisani način oštetila trgovačko društvo za iznos nešto manji od 200 tisuća kuna.  Nadalje, istu se sumnjiči da je u istom vremenskom razdoblju, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreznih obveza, u poslovnim knjigama predmetnog društva nije evidentirala prihod naplaćene u gotovini, a također je nezakonito iskoristila pravo na odbitak pretporeza, na koji način je oštetila državni proračun u ukupnom iznosu od  oko 370 tisuća kuna, te u konačnici s ciljem da nadzornim tijelima onemogući pregled i oteža preglednost poslovanja za navedeno društvo, nije učinila dostupnim poslovne knjige i vjerodostojne knjigovodstvene isprave društva koje je bila obvezna voditi i čuvati. Protiv 38-godišnjakinje slijedi podnošenje kaznene prijave.

Razbojništvo

Jučer oko 13 sati na području Policijske uprave splitsko dalmatinske nad 93-godišnjakinjom je izvršeno kazneno djelo razbojništva od strane njoj poznate muške osobe na način da je muška osoba došla na adresu stanovanja oštećene te ju fizički napala i uz prijetnju nožem otuđila televizor. U tijeku je kriminalističko istraživanje i mjere traganja za osobom.

Provedene aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i mladih

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je u proteklih mjesec dana realizirala aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, kao i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika. U proteklih mjesec dana, posebno intenzivno u dane vikenda, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policijski službenici su samostalno i u suradnji sa drugim nadležnim službama, provodili nadzore rada objekata koji prodaju alkoholna pića i cigarete, te intenzivnije smo obilazili mjesta u lokalnim zajednicama na kojima se okuplja veći broj mlađih osoba.

Cilj aktivnosti svakako je bila prevencija negativnih pojavnosti, ali i sankcioniranje uočenih oblika neprihvatljivog ponašanja, a posebno smo bili usmjereni na sankcioniranje kršenja zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima, te ostalih negativnih ponašanja kao što je  noćni izlazak maloljetnih osoba nakon 23:00 sata bez pratnje roditelja ili osobe od povjerenja.

Izvršen je obilazak 371 objekta uz naglasak na kontrolu imaju li istaknuta upozorenja i zabrane,  te smo obišli veliki broj javnih mjesta i prostora u zonama obrazovnih ustanova.   Nazočnost policije na terenu, posebno u večernjim i noćnim satima, imala je za cilj prevenciju negativnih ponašanja, ali i  podizanje svijesti  i odgovornosti za zaštitu života, zdravlja i opće sigurnosti maloljetnika, ali i svih ostalih građana.

Tijekom aktivnosti na terenu, u dva ugostiteljska objekta utvrđene su nepravilnosti u vidu prodaje i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima, te je u jednom slučaju utvrđena prodaja duhanskih proizvoda. U nedozvoljenim noćnim izlascima zatečena je 61 osoba mlađa od  16 godina.  Državnom inspektoratu upućene su obavijesti o uočenim propustima vezano uz rad ugostiteljskih objekata, a sve kako bi mogli pokrenuti prekršajni postupke iz svoje nadležnosti. Mišljenja smo kako je i intenzivnija nazočnost i usmjerenost policije na određene lokacije, utjecala i na smanjenje negativnih ponašanja.

Policija će sukladno svojim ovlastima i prioritetima, u suradnji sa drugim službama nastaviti s provođenjem aktivnosti koje će biti usmjerene na prevenciju negativnih ponašanja.

Koristimo priliku još jednom ukazati na zajedničku odgovornost i ulogu svih u zaštiti djece i mladih, kako njihovih roditelja vezano uz nadzor noćnih izlazaka, tako i pravnih i fizičkih osoba vezano uz poštivanja zakonskih odredbi kojima se štiti zdravlje i sigurnost mladih zabranom prodaje alkohola i duhanskih proizvoda i onemogućavanjem posjećivanja kladionica.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button