Vijesti

Policijski bilten SDŽ

Na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je tjelesna ozljeda, dvije prijetnje, dvije računalne prijevare, prijevara, dva oštećenja tuđe stvari, tri teške krađe i osam krađa.

U posljednja 24 sata evidentirano je četrnaest prometnih nesreća od kojih su u šest nesreća dvije osobe teže i sedam lakše ozlijeđene.

Računalna prijevara putem krivotvorenog mail-a

 Zaprimljena je prijava oštećene vlasnice poduzeća koja je zaprimila e-poruku (tzv. „phishing mail“) koja je sadržavala poveznicu na krivotvorenu stranicu internet bankarstva a na koju je pristupila nakon prethodnog telefonskog poziva od strane ženske osobe koja se predstavila u svojstvu djelatnice banke i koja joj je poslala navodni mail banke. Nedugo potom je primijetila kako  je izvršena transakcija novca odnosno s računa poduzeća je skinut veći iznos te je shvatila da je u pitanju prijevara. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Pozivamo građane na oprez PRIJE KLIKA!

Internetski prevaranti često napadaju poslovnu email korespondenciju firmi koju mjesecima prate, te se u presudom trenutku uključuju u istu preuzimajući sugovornikovu stranu (blokira email-ove sugovornika i šalje svoje email-ove u kojim se prestavlja kao on) obavještavajući poslovnog partnera o promjeni bankovnog računa te istoga upućuje da izvrši (najčešće vrlo značajnu) uplatu na novi račun. Takve vrste prijevara poznate su pod nazivom BEC (Businees Email Compromise) prijevare. Slične su im CEO (Chief Executive Officer) prijevare kod kojih počinitelj proučava strukturu firme, a mete su mu glavni izvršni direktor i glavna osoba u računovodstvu firme. Nakon pribavljanja potrebnih podataka o tim osobama, počinitelj šalje email odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga iza isplatu većeg iznosa novca.

 Iz sega navedenog, razvidno je da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja Interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni.

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu i starije osobe na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

 U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button