Crna kronika

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je tjelesna ozljeda, iznuda, oštećenje tuđe stvari, četiri teške krađe, šest krađa i požar na vozilu.

U posljednja 24 sata evidentirano je trinaest prometnih nesreća od kojih su u pet nesreća teško ozlijeđene dvije dok su tri osobe lakše ozlijeđene.

Izdvajamo:

Zadobio ozljedu u sukobu

Rano jutros, nešto prije tri sata je zaprimljena dojava o sukobu između više osoba u Splitu, u Preradovićevoj ulici. U sukobu je jedan muškarac zadobio ubodnu ranu koja je kvalificirana lakšom tjelesnom ozljedom. Nad dvije osobe se provodi kriminalističko istraživanje.

Sumnjiči se za više provala i krađa

Policijski službenici Druge policijske postaje Split proveli su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim državljaninom Gruzije. Sumnjiči se da je tijekom posljednjih nekoliko dana, od 26. do 28. srpnja u Splitu počinio dvije provale u stanove, te jedan pokušaj provale u stan i tri provale u vozila. U provalama u vozilo otuđio je računala, punjače, odjeću, mobitele, video kameru, novac i dokumente. Uz kaznenu prijavu za kaznena djela teške krađe predan je pritvorskom nadzorniku.

Iz stana otuđen nakit

U petak poslijepodne u Splitu je provaljeno u stan iz kojeg je otuđen nakit čime je vlasnici pričinjena veća materijalna šteta. Obavljen je očevid i u tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja.

Tijekom vikenda sankcionirano 409 prekršaja u prometu

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti  u prometu. Evidentiran je ukupno 409 prekršaja od čega izdvajamo 61 prekršaj za alkohol, 46 za prekoračenje  brzine, 28 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 16 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 5 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 za zabranu upravljanja i 4 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo. Utvrđena najveća koncentracija alkohola koja je iznosila 2,23 g/kg.

Zabilježeno je 36 prometnih nesreća od kojih je 18 s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe zadobile teže dok je 19 osoba lakše ozlijeđeno.

Nadzor i kontrola pomorskog prometa

U proteklih sedam dana, od 24. do 31. srpnja 2023. godine,  policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali su ukupno 42 prekršaja iz Pomorskog zakonika i ostalih zakona vezanih uz sigurnost plovidbe.

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali su 11 prekršaja tako zvanog „glisiranja“-  vožnje plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba.

Također su sankcionirali 7 prekršaja iz Pomorskog zakonika vezano uz prekrcaj osoba- prekomjeran broj osoba na plovilu, 13 zbog neimanja dozvola i nedostatka drugog člana posade, kao i druge  različite prekršaje iz Pomorskog zakonika (bez osiguranja, bez registracijske oznake na plovilu i dr.).

Policijski službenici će i dalje tijekom čitavog ljeta i turističke sezone u cilju prevencije nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru. Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button