Crna kronika

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske zabilježene su četiri prijetnje, dva oštećenja tuđe stvari, dvije teške krađe, jedna tjelesna ozljeda i dva požara.

U odnosu na sigurnost cestovnog prometa, na području PU splitsko-dalmatinske u protekla 24 sata zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od kojih četiri s materijalnom štetom. Jedna osoba je teže ozlijeđena, a pet lakše.

Izdvajamo: 

Oštetili državni proračun i tvrtku

Policijski službenici službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine, Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i nad 23-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Naime, 31-godišnjaka se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe tvrtke tijekom 2018. godine nabavljao te prodavao robu koju nije knjižio niti je za istu obračunavao i platio pripadajući PDV i ostale poreze, podizao je gotovinu sa žiro računa tvrtke koje isplate nije prikazao u poslovnim knjigama, dio kojeg novca nije vratio, a dio je prikazao kao fiktivne pozajmice trećih osoba, da bi potom prodao tvrtku 23-godišnjaku, koji nadalje, kao odgovorna osoba, također nije obračunavao i platio pripadajući PDV na nabavljenu robu niti porez na dobit za 2018.g., čime su oštetili proračun Republike Hrvatske za oko 150 tisuća kuna te tvrtku iznos od 220 tisuća kuna. Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela protiv 31-godišnjaka i 23-godišnjaka biti će podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem

Pronađene i oduzete cigarete

Policijski službenici Policijske postaje granične policije Imotski dana 28. svibnja obavljajući dubinski nadzor iz smjera graničnog prijelaza Vinjani Gornji zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 62-godišnjak te je tom prilikom u vozilu pronađeno i oduzeto 500 kutija cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izbjegavanje carinskog nadzora protiv 62-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem.

Pronađen i oduzet amfetamin i hašiš

Policijski službenici policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Dana 28. svibnja 2021.godine 26-godišnjak je zatečen na području Trogira sa 3 PVC vrećice droge hašiš ukupne težine 3 grama. Tijekom kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga suda izvršena je pretraga stana kojeg koristi 26-godišnjak kojom prilikom je pronađeno i oduzeto  46 grama amfetamina i 17 grama hašiša. Zbog sumnje u počinjenje gore navedenog kaznenog djela 26-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Provaljivao u poslovne prostore i aparate za piće

Dana 28. svibnja 2021.godine policijski službenici Druge policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Bugarske zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela Teške krađe. Naime, istog se sumnjiči da je tijekom noći s 27. na 28. svibnja na području Splita izvršio provalu u više poslovnih prostora odakle je otuđio novac, mobitele prijenosno računalo te kamere, čime je pričinio materijalnu štetu od oko 5 tisuća kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je isti u četiri navrata od početka godine na području Splita izvršio provalu u samoposlužne aparate za piće pri čemu je pričinio materijalnu štetu preko 2 tisuće kuna.

Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela protiv 31-godišnjaka podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem.

Sumnjiči se za krađu bicikli

Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe. Naime, istog se sumnjiči da je na području grada Splita  tijekom ožujka i travnja ove godine otuđio dvije bicikle iz dvorišta obiteljskih kuća, dok je jednom prilikom ušao u nezaključani stan gdje je zatečen od strane vlasnika odakle nije ništa otuđio. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe protiv 56-godišnjak će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Pao s kombi vozila i zadobio teške tjelesne ozljede

Dana 29. svibnja oko 19 sati u Seget Gornjem, 36-godišnjak je prilikom skidanja građevinskog materijala s kombi vozila s istog pao te zadobio teške tjelesine ozljede glave. Zadržan na bolničkom liječenju.

Izvršena provala u  stan

U vremenskom peridou od 29. do 30. svibnja izvršena je provala u stan na području Solina odakle je otuđen razni nakit, ručni satovi te novac. Procijenjena materijalna šteta iznosi oko 200 tisuća kuna. Na mjestu događaja izvršen očevid te je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Informacija

Nastavno na događaj o padu lifta u mjestu Pučišća na otoku Braću o kojem smo sinoć izvijestili. Utvrđeno je kako su 68-godišnjak, 39-godišnjak i dijete zadobili teške tjelesne ozljede ekstremiteta u padu vanjskog lifta na obiteljskoj kući,  te su 68-godišnjak i 39-godišnjak zadržani na bolničkom liječenju dok je dijete otpušteno na kućnu njeguju. Tijekom dana izvršiti će se očevid.

Tijekom vikenda sankcionirano 137 prekršaja prekoračenja brzine

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti  u prometu. Evidentirano je ukupno 476 prekršaja od čega izdvajamo 71 za alkohol, 137 za prekoračenje brzine, 57 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 36 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 3 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 7 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo i 3 prekršaja zbog zabrane upravljanja. Evidentirano je 26  prometnih nesreća.

Povezani članci

Back to top button