Vijesti

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježen je pronalazak droge, dvije prijetnje, prisila prema službenoj osobi, lažna uzbuna, prijevara, četiri računalne prijevare, tri oštećenja tuđe stvari, utaja, dvije teške krađe i šest krađa.

U posljednja 24 sata evidentirano je petnaest prometnih nesreća od kojih su u osam nesreća tri osobe teže dok je šest lakše ozlijeđeno.

Izdvajamo:

Pronađena marihuana

Policijski službenici Postaje granične policije Vrgorac jučer, 13. studenog 2023.godine, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom. U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga suda obavljena je pretraga kuće na vrgoračkom području u kojoj je  je pronađena i oduzeta 31 stabljika marihuane, visine između 150 do 265 centimetara, te nekoliko posuda s ukupno 278 g marihuane.

Nadalje, pretragom je pronađeno i oduzeto 59 komada streljiva raznih kalibara, kao i 3 komada lovačkog streljiva call 12 mm.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 60-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, radi čega će 60-godišnjak uz kaznenu prijavu danas tijekom dana biti predan pritvorskom nadzorniku. Također, protiv navedenog će biti podnesen i optužni prijedlog nadležnom općinskom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Priveden pritvorskom nadzorniku zbog lažne uzbune

Policijski službenici Policijske postaje Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad 57- godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je svojim ponašanjem ostvario obilježje kaznenog djela  Lažna uzbuna.

U nedjelju, 12. studenog 2023.godine 57-godišnji muškarac je tijekom noći nazvao  operativno komunikacijski centar policije i započeo s bezrazložnim vrijeđanjem policijskim službenika, te je  naveo da u kući ima pušku, bombe i zolju i da će izvršiti napad. Policijski službenici upućeni su na adresu njegovog stanovanja gdje je  muškarac pronađen i utvrđeno je da se nalazi u vidno alkoholiziranom stanju. Doveden je u službene prostorije i pri tom je odbijao svaku suradnju s policijskim službenicima i nije želio obaviti alkotestiranje. Odveden je na pregled liječnička obzirom na stanje u kojem se nalazio, te je nakon toga smješten u prostoriju za zadržavanje do otriježnjenje.

Obzirom na navode da posjeduje oružje, temeljem naloga suda obavljena je pretraga doma i vozila, ali oružje nije pronađeno.

Nad 57-godišnjakom provedeno je jučer kriminalističko istraživanje, te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku. Također, protiv muškarca će biti nadležnom općinskom prekršajnom sudu biti podnesen i optužni prijedlog zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Računalna prijevara

Jučer je prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare kojim je oštećena 62-godišnja žena. Kako je prijavila u namjeri da zaradi dodatni novac trgovanjem valutama uplatila je 250 €  nakon čega je dobila više telefonskih poziva od različitih nepoznatih osoba a sve radi navodne daljnje suradnje. Jednom od pozivatelja dostavila sigurnosni kod kartice te je ubrzo zamijetila da joj s računa nedostaje više od tri i pol tisuće eura te je shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela upućujemo na poseban oprez u trgovanju ili kupovini on line, kao i oprez u tome kome se obraćate za kupnju i prodaju, te nadalje da svoje osobne podatke nikada ne ustupate nepoznatim osobama i ne dijelite kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button