Crna kronika

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježen je pronalazak droge, teška tjelesna ozljeda, tjelesna ozljeda, tri prijetnje, prijevara, računalna prijevara, pet oštećenja tuđe stvari i krađa.

U posljednja 24 sata evidentirano je šest prometnih nesreća od kojih su u dvije nesreće dvije osobe lakše ozlijeđene.

Izdvajamo:

Pronađena oprema za uzgoj marihuane

Jučer su policijski službenici Policijske postaje Makarska temeljem naloga Općinskog suda u Makarskoj izvršili pretragu stana kojeg u Podgori koristi 34-godišnjak. U sklopu pretrage su pronađena dva instalirana šatora s opremom potrebnom za uzgoj marihuane, osam zasađenih stabljika marihuane, jedna sušena stabljika s cvjetnim vrhovima težine 120 g, 38 sjemenki marihuane i 7 g marihuane. Protiv spomenutog podnosi se kaznena prijava za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama sukladno čl.190. st.1. i st.6. Kaznenog zakona.

Utaja poreza ili carine

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta su dovršili kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom i 37-godišnjakom. Sumnjiče se da su u svojstvu vlasnika obrta od 1.1.2018. do 1.3.2020.g. počinili niz nezakonitih radnji odnosno prikazujući znatno manji dohodak od stvarnoga i time umanjili porezne obveze pri čemu su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist. Na ovaj način počinili su niz nezakonitih radnji  koje imaju obilježja kaznenog djela Krivotvorenja službene ili poslovne isprave i kaznenog djela Utaja poreza ili carine oštetivši državni proračun RH za iznos od 308.654 €.

Teška tjelesna ozljeda

Jučer je zaprimljena dojava da je u Splitu u Sarajevskoj ulici došlo do fizičkog sukoba između dvije osobe. Izlaskom na mjesto događaja zatečen je 33-godišnjak koji je zatražio liječničku pomoć te mu je u bolnici utvrđena teška tjelesna ozljeda u predjelu glave zbog čega je zadržan na liječenju. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Računalna prijevara

Jučer je 49-godišnja žena prijavila kazneno djelo računalne prijevare. Naime, spomenuta je prethodni dan nakon što je preko internetskog oglasnika gdje je bila oglašena prodaja mobitela telefonski kontaktirala navodnog prodavatelja i dogovorila cijenu od 300 € za kupnju mobitela. Potom je  dobila link  na koji je unijela podatke s bankovne kartice da bi ubrzo zamijetila da joj s računa nedostaje gotovo 2500 €. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela upućujemo na poseban oprez u trgovanju ili kupovini on line, kao i oprez u tome kome se obraćate za kupnju i prodaju, te nadalje da svoje osobne podatke nikada ne ustupate nepoznatim osobama i ne dijelite kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button