Vijesti

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je razbojništvo, prijetnja, četiri oštećenja tuđe stvari,  jedna teška krađa, dvije krađe.

U posljednja 24 sata evidentirane su četiri prometne nesreće u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba.

Izdvajamo:

Muškarac priveden pritvorskom nadzoniku zbog dovođenja u opasnost života i imovine

 Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta i Policijske postaje Brač dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz događaj u kojem je 54-godišnji muškarac u Gornjem Humcu zadobio lakše tjelesne ozlijede.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 31-godišnji muškarac 03. siječnja 2024.godine oko 22 sata na području mjesnog trga iz pištolja ispalio jedan hitac u smjeru oštećenog, uslijed čega se zrno najvjerojatnije odbilo od podloge i pogodilo oštećenog u lijevu potkoljenicu zadavši mu ustrijelnu ranu, te je na taj način ostvario obilježja kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“, opisano u članku 215. stavak 1. Kaznenog zakona. Pretragom terena pronađen je odbačeni pištolj, te je na mjestu pronalaska obavljen očevid u sklopu kojeg je pištolj izuzet.

Uz kaznenu prijavu 31-godišnjak je priveden pritvorskom nadzoniku.

Dovršeno istraživanje događaja u Splitu

 Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje događaja od 27. prosinca 2023.godine u kojem je teško ozlijeđen 28-godišnji muškarac.

Kriminalističkim istraživanjem provedenim nad  30-godišnjakom utvrđeno je da je ostvario obilježja kaznenog djela Teška ozljeda iz članka. 118. Kaznenog zakona radi čega će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu

Kupovao igraču konzolu pa ostao bez 600 eura

Zaprimljena je još jedna prijava kaznenog djela Računalna prijevara. Naime, oštećeni je preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igrače konzole te je kontaktirao „prodavatelja“. Potom je zaprimio poruku s linkom i slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike upisao je svoje osobne i bankovne podatke, nakon čega je primijetio da mu je s računa „skinuto“ 600 eura.

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara . Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. S žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.
Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu.
Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate  sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.
Budite oprezni:

  • Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja)
  • Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.
  • Više savjeta i informacija možete pronaći na „SafetyNet-Bitka za sigurnost“

„Manje oružja, manje tragedija“

U proteklih nekoliko dana na području Policijske uprave splitsko dalmatinske evidentirali smo tri dragovoljne predaje oružja i eksplozivnih sredstava.

Građani su policiji dragovoljno predali jedan pištolj, lovačku pušku, ručne bombe, upaljače za ručne bombe,  eksploziv, štapin i razno streljivo. Nakon zaprimljene dojave građana, na teren su izašli specijalizirani policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split koji su predmete izuzeli i  zbrinuli prema pravilima struke, do uništenja.

Zahvaljujemo savjesnim građanima koji su svoje domove i okoliš učinili sigurnijim mjestom za život i dragovoljnom predajom prikučili se preventivnoj akciji  “Manje oružja, manje tragedija” koja građanima omogućava dragovoljnu predaju svih vrsta oružja i eksplozivnih sredstava, a bez sankcija.

 

Koristimo priliku pozvati građane koji još uvijek čuvaju neregistrirano oružje i eksplozivna sredstva da ih bez straha predaju policiji. Najlošija odluka je odbaciti takva sredstva na otvorenim prostorima u prirodi ili na odlagalištima otpada jer se time ugrožava sigurnost drugih ljudi.

Napominjemo i da eksplozivna sredstva građani ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već namjeru za dragovoljnom predajom mogu prijaviti policiji na broj 192.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button