Crna kronika

Policijski bilten SDŽ

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je oštećenje tuđe stvari, teška krađa i računalna prijevara.

U odnosu na sigurnost cestovnog prometa, zabilježeno je pet prometnih nesreća od kojih u dvije nesreće su lakše ozlijeđene dvije osobe.

Izdvojeno:

Osumnjičeni za seriju razbojništava

Nastavno na priopćenje Policijske uprave zagrebačke objavljeno 13. veljače, o dovršenom kriminalističkom istraživanju nad dvije osobe, osumnjičene za 19 razbojništava počinjenih na području Zagreba, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad iste dvije osobe, odnosno 22-godišnjakom i 23-godišnjakom, kao i 30-godišnjakinjom, za koje se osnovano sumnja da su od listopada 2019. do siječnja 2020. godine počinili ukupno 17 kaznenih djela, od kojih 10 razbojništava i 1 pokušaj razbojništva, 2 teške krađe i 2 krađe na području PU splitsko-dalmatinske (Splita, Kaštela, Podstrane i Dugog Rata), te 2 razbojništva na području PU zadarske i šibensko-kninske.

Utvrđena je sumnja da su navedene osobe zajedno počinile tri razbojništva u Kaštelima, Podstrani i Zadru. Pored navedenog, 22-godišnjak je kazneno prijavljen i zbog sumnje da je počinio još osam razbojništava u Kaštelima, Dugom Ratu, Podstrani i Splitu, te dvije drske krađe i dvije krađe u Kaštelima, a 23-godišnjak i 30-godišnjakinja zbog zajedničkog počinjenja razbojništva u Rogoznici na području PU šibensko-kninske i razbojništva u Podstrani.

Sva kaznena djela počinjena su u trgovinama, kioscima i kladionicama, na način da su 22-godišnjak i 23-godišnjak maskirani ulazili u navedene objekte, te prijeteći djelatnicima noževima i teleskopskim palicama, a u nekim slučajevima i uz uporabu tjelesne snage, otuđili novac, a u jednom slučaju i cigarete. U jednom od navedenih slučajeva 22-godišnjak je djelatnicu trgovine odgurnuo na pod, te joj stavio nož pod vrat, a u drugom je 23-godišnjak palicom udario i ozlijedio građanina koji se u vrijeme počinjenja razbojništva zatekao u trgovini i suprotstavio mu se, a nakon čega se 23-godišnjak udaljio s mjesta događaja pa je kazneno djelo ostalo u pokušaju. 30-godišnjakinja se sumnjiči da ih je vozilom dovodila i odvodila s mjesta događaja.

Prilikom navedenih kaznenih djela otuđen je novac u iznosu od oko 125000 kuna i cigarete u vrijednosti od 1790 kuna.

Tijekom kriminalističkih istraživanja kaznenih djela razbojništava, počinjenih na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policijski službenici su identificirali 22-godišnjaka kao mogućeg počinitelja, a obzirom da je utvrđeno kako je serija od 19 istih kaznenih djela na isti način počinjena i na području PU zagrebačke, na kojem je, kako je utvrđeno, 22-godišnjak boravio, policijski službenici ove Policijske uprave proveli su kriminalističko istraživanje u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, na čijem su području 22-godišnjak i 23-godišnjak uhićeni, a kojom prilikom je pronađen i niz materijalnih dokaza, odnosno tragova s mjesta izvršenja kaznenih djela i sredstva izvršenja – nož i teleskopska palica, dijelovi odjeće kojima su se maskirali (kape, naočale). Naknadno je na području PU splitsko-dalmatinske uhićena i 30-godišnjakinja. Sumnjiče se za ukupno 36 kaznenih djela.

Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu.

Sumnjiči se za oštećenje 15 kontejnera

Policijski službenici Policijske postaje Kaštela proveli su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom koji se sumnjiči za ukupno pet požara. Naime, sumnja se kako je od 23. siječnja do 11. veljače na području Kaštela  izazvao požare na plastičnim kontejnerima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 19-godišnjaka je podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari redovnim putem.

Razbojništvo

U petak, 14. veljače oko 20.30 u Makarskoj, nepoznati muškarac je ušao u prodavaonicu i poprskao djelatnicu s raspršivačem nadražujuće tvari i potom otuđio novac iz kase. U tijeku je kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja.

Sudjelovanje u tučnjavi i nanošenje osobito teške tjelesne ozljede 

U subotu, 15. veljače oko 2.20 sati u Bolu na Braču u ugostiteljskom objektu tjelesno se sukobilo više muških osoba. U jednom trenutku su bacali staklene predmete uslijed čega je komad stakla ozlijedio 34-godišnjakinju koja je bila gost u objektu. Pružena joj je liječnička pomoć i utvrđena teška tjelesna ozljeda oka zbog čega je zadržana na daljnjem bolničkom liječenju. Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad pet osoba i to 25-godišnjakom, dvojicom 28-godišnjaka, 38-godišnjakom i 42-godišnjakom koji se sumnjiče za kazneno djelo Sudjelovanje u tučnjavi, dok se jedan od 28-godišnjaka sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela Osobito teške tjelesne ozljede sukladno čl.119 st.1. Kaznenog zakona. Naknadno je liječničku pomoć zatražio 25-godišnjak kojem je utvrđena lakša tjelesna ozljeda.

Povezani članci

Back to top button