Crna kronika

Policijski bilten SDŽ – dijete “petardom” dobilo teške tjelesne ozljede šake

Fotografija je simbolična

Zadobio ozljede korištenjem pirotehnike

Jučer  u poslijepodnevnim satima na omiškom području ozlijeđeno je dijete uslijede aktiviranja za sada  neutvrđenog pirotehničkog sredstva. Pružena mu je liječnička pomoć  u splitskoj  bolnici i konstatirana teška tjelesna ozljeda šake, a policijski izvidi su u tijeku.

Još jednom upozoravamo građane:

  • Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.
  • Pirotehnička sredstava kategorije  F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 
  • Roditelji, vodite računa o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.

Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.

Podsjećamo kako je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Sumnjiči se za paljenje  i bacanje pirotehnike

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom  kojega su  policijski službenici  odmah nakon događaja pronašli i doveli u službene  prostorije policije i nad njim  proveli kriminalističko istraživanje  zbog sumnje da je 20. prosinca izvan stadiona aktivirao pirotehniku kojom prilikom su dva  pirotehnička sredstvo  pala na prostor unutar  stadiona  tijekom odigravanja nogometne utakmice. Zbog sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim  natjecanjima uz optužni prijedlog doveden je na nadležni Prekršajni sud. Daljnje kriminalističko istraživanje vezano za  događaj se nastavlja.

Sažetak u protekla 24 sata

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena su četiri  oštećenja tuđe stvari, četiri  teške krađe, četiri  krađe i dva požara.

U posljednja 24 sata evidentirano je sedam  prometnih nesreća od kojih tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je smrtno stradala. Jedna osoba je teško, a pet osoba je lakše ozlijeđeno.

Zaplijenjena marihuana i speed

Policijski službenici PP Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakinjom provedenim zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Prethodno su  kod nje  na kaštelanskom području pronađene i oduzete 3 vrećice sa sadržajem ukupno  522 grama marihuane i  dvije  vrećice s ukupno  426 grama droge speed.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičena je  predana  policijskom pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Sumnjiče se za prijevaru

Policijski službenici Policijske postaje Brač dovršili su kriminalističko istraživanje nad pet osoba zbog kaznenog djela Prijevara počinjenog na štetu trgovačkog društva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dva 18-godišnjaka, 20-godišnjakinja, 20-godišnjak i 21-godišnjak od 24.studenog do 11.prosinca 2020.godine na otoku Braču otuđili prazne paragon blokove koji se koriste pri povratu ambalaže, da bi potom iste sami ispisivali i unovčavali na blagajni trgovine, te su na taj način oštetili trgovinu za  oko 4.800,00 kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage, te je kod 21-godišnjaka pronađen ostatak otuđenih, a ne iskorištenih blokova.

Protiv svih će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu biti podnesene kaznene prijave zbog kaznenog djela Prijevara.

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Policijski službenici PP Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom. Utvrđena je sumnja da je 09. prosinca 2020. iz objekta  na području Kaštel Lukšića  otuđio električni romobil koji je kod njega i pronađen i biti će  vraćen vlasniku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djelo teška krađa protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Požar na kući

U noći 22. prosinca oko 4,10 sati u mjestu Rastovac izbio je požara na drveno j vikend  kući. Tijekom dana obavit će se očevid radi utvrđivanja uzroka požara i nastale materijalne štete.

Povezani članci

Back to top button