Crna kronika

Policijski bilten SDŽ – doveli dvoje zaposlenika u ropski odnos

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su dvije prijetnje, tri oštećenja tuđe stvari i četiri krađe.

U posljednja 24 sata evidentirane su tri prometne nesreće. Jedna osoba je lakše ozlijeđena.

Izdvajamo:

Iskorištavali dvoje mladih zaposlenika za rad u poduzeću

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje kojim se 39-godišnja hrvatska državljanka i 57-godišnji državljanin Slovenije sumnjiče za teško iskorištavanje rada, te zastrašivanjem i prijetnjama dovođenje u ropski odnos dvoje zaposlenika. Naime, 39-godišnjakinja je kao vlasnica poduzeća na području Kaštela zajedno s 57-godišnjakom lažno prikazala uvjete rada i zaposlila mladića rođenog 1995. na radno mjesto brodskog kuhara, a koji je kod njih radio od 3. lipnja 2017. do 28. srpnja iste godine i djevojku rođenu 1996. na radno mjesto brodske konobarice koja je kod njih radila od 27. lipnja 2017. do 28. srpnja 2017. U navedenom razdoblju oboje oštećenih su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor i nisu im osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovom gradilištu. Nadalje, 57-godišnjak je nad njima uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih upućivanjem prijetnji, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost a sve kako bi iskorištavali njihov rad. Kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 106. Trgovanje ljudima podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu protiv 39-godišnjakinje i 57-godišnjeg državljanina Slovenije za kojim je u tijeku potraga te se nastavlja kriminalističko istraživanje.

 

Prijavljen zbog Zlouporabe položaja i ovlasti

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je ostvario obilježja dva kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti.

Naime, 33-godišnji policijski službenik koji se nalazi na dugotrajnom bolovanju, tijekom 2019.godine, u dva navrata kao ovlaštena službena osoba, iako je znao ili je morao znati za počinjenje kaznenih djela,  nije poduzeo niti jednu radnu u cilju sprječavanja počinjenja kaznenog djela, niti je prijavio tada 39-godišnjeg muškarca za kojeg je provedenim  kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnove sumnje da je tijekom kolovoza na području Kaštela ostvario obilježja dva kaznena djela Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom radi čega je isti kazneno prijavljen.

Protiv 33-godišnjaka podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, a imenovani je također odmah po dovršetku istraživanja udaljen iz službe.

 

Povezani članci

Back to top button