Nakon što su zbog nejasnih uputa inspektori zatvorili 30-ak ugostiteljskih objekata, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sinoć je najavio da danas u 11 sati na snagu stupaju mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.
-
Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
-
Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
-
Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.
-
Preporuča se gdje nije drugačije uređeno postavljanje pregrade/zaštite odpleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni sviuvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
-
Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
-
Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
-
Proizvod (napitak, obrok i slično) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno odmjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzimanarudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
-
Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulazevidljiva mjesta.
-
Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da suodvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
-
Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila ohigijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
-
Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju sepoštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. 10.