TemeVijesti

Popis 11 mjera koje ugostitelji moraju ispuniti da mogu raditi

Nakon što su zbog nejasnih uputa inspektori zatvorili 30-ak ugostiteljskih objekata, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sinoć je najavio da danas u 11 sati na snagu stupaju mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.

 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

 3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

 4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno postavljanje pregrade/zaštite odpleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni sviuvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

 5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

 7. Proizvod (napitak, obrok i slično) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno odmjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzimanarudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulazevidljiva mjesta.

 9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da suodvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila ohigijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

 11. Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju sepoštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. 10.

Povezani članci

Back to top button