Vijesti

Potpisani ugovori za potpore u rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji i samaca na području Grada Sinja ‘Ostani tu’

Oko 30 korisnika potpora u rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji i samaca na području Grada Sinja ‘Ostani tu’ danas je u dvorani Palacina potpisalo ugovore o potporama.

Na temelju Odluke gradonačelnika Mira Bulja Grad Sinj će zaključiti ukupno 87 ugovora s 80 mladih sinjskih obitelji i samaca do 45 godina života u ukupnom iznosu od 313.784,94 eura.

Gradonačelnik Bulj je obraćajući se okupljenima na današnjoj svečanosti, kojoj je nazočio i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta, istaknuo važnost ovih mjera:

Mi ćemo nastaviti s programom ‘Ostani tu’, tako da šaljemo jednu poruku. Raspisat ćemo i sljedeće godine, da sredstva dobije što više mladih kako bi ostali ovdje, naravno i doselili se. Rezultati iz 2022. godine su već vidljivi, prema Zavodu za statistiku je već 15 posto više doseljenih nego odseljenih u Gradu Sinju. To su pozitivni trendovi. Nadam se da će ovakve mjere privući mlade da dođu u Sinj, a da naši ostanu. Mjere se uvijek mogu i poboljšavati, mi ćemo u idućem periodu i raditi na tome da što više mladih dobije ovu mjeru u iznosu najviše moguće od nešto manje od 10.000 eura.

Gradonačelnik je naglasio da je ova mjera dio šireg paketa skrbi Grada za mlade, što uključuje besplatan vrtić, naknadu za neupisanu jasličku djecu, ulaganja u poljoprivrednike i poduzetnike, stipendije i prijevoz studenata i učenika, naknade i pomoći za novorođenčad, kao i porez na dohodak:

Od Nove godine će biti 18 posto porez na dohodak, mi smo među četiri grada u Republici Hrvatskoj koji imaju u ovome trenutku ispod 20 posto porez na dohodak, tako da će to biti veće plaće našim građanima Grada Sinja, a peti smo najveći grad u Hrvatskoj koji trenutno imaju i besplatan vrtić i ostale demografske mjere.’

Podsjetimo, program ‘Ostani tu’ je predložio gradonačelnik Bulj kako bi stvorio uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji i samaca u Sinj radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva s namjerom trajnog naseljavanja na našem području. Na Javni poziv javilo se ukupno 129 prijavitelja.

Kroz paket mjera koje je donijelo sinjsko Gradsko vijeće mladim obiteljima i samcima sufinancirat će se troškovi ishođenja akata o građenju, kupnja građevinskog zemljišta, kupnja stana ili kuće, izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija stambenog objekta u iznosu od 25 posto ugovorene kupoprodajne cijene, u maksimalnom iznosu od 9.954,21 euro.

Nakon potpisivanja ugovora korisnici mjera nisu krili zadovoljstvo dobivenim potporama – Ante Ilijić je dobio oko 6.500 eura za izgradnju obiteljske kuće:

Program je jako dobro zamišljen, svaka čast Gradu Sinju na ovakvom nečemu jer kao što znamo puno gradova u Hrvatskoj nema ni nešto približno ovome, tako da je ovo sigurno jako dobra stvar.’

Dario Kanaet je dobio 2.640 eura u svrhu refundiranja sredstava za izdavanje građevinske dozvole i svih popratnih papira:

Program je izuzetan, smatram da treba nastaviti i u narednim godinama jer kao što su iz Grada i sami rekli nastavlja se doseljavanje u Grad Sinj, to je jako pozitivan trend i smatram da treba to i dalje poticati, neka što više mladih u Gradu Sinju.’

Drago Gusić je dobio nešto više od 6.600 eura za renoviranje kupljenog stana, uložit će ih u adaptaciju:

Zahvaljujemo Gradonačelniku od srca na tim sredstvima. Program je top, samo nek zaživi da bude što više ovakvih poticaja za mlade i mladi neće odlaziti, ostat će sigurno tu.’

Obitelj Hrvoja Ajdukovića je za obnovu kuće dobila oko 3.000 eura:

Mislim da je program super, ali sredstva sigurno da nisu baš za obnovu jer sigurno da ćemo uložiti puno više, ali opet što je dano dobro je.’ Svi korisnici potpore koji nisu stigli danas potpisati ugovore, to mogu učiniti naknadno u zgradi Gradske

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button