Vijesti

Povijesna postrojba “Osinium” Kohorta delmata iz Sinja u Slunju

Udruga PKD Gaj Laberije je u subotu, 18. svibnja 2024. godine sudjelovala na 3. Susretu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske u gradu Slunju, povodom uspomene na bitku kod austrijske utvrde Predil iz 1809. godine u kojoj su sudjelovali vojnici 4. Graničarske Slunjske pukovnije.

Slunjska krajiška pješačka pukovnija bila je domaćin susreta povijesnih postrojbi Hrvatske, na koji se odazvalo 18 postrojbi. U sklopu susreta položeni su vijenci i zapaljene svijeće palim braniteljima na spomen obilježju.  Susret je nastavljen svečanim postrojavanjem u Gradskom parku i prijavkom svih zapovjednika povijesnih postrojbi gradonačelnici Mirjani Puškarić i zapovjedniku Slunjske krajiške  pješačke pukovnije Nikici Sminderovac.

Povijesne postrojbe iza prijema pošle su u mimohod Slunjskim ulicama do Starog Grada Slovina.

Svim postrojbama uručena je Zahvalnica grada Slunja od gradonačelnice i predsjednika UHBDR Tomislava Magdića.

Odlazak u Slunj omogućio je grad Sinj.

PKD Gaj Laberije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno su predstavili Povijesnu postrojbu “OSINIUM” Kohortu Delmata. Projekt Povijesna postrojba “Osinium” kohorta Delmata se realizira uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button