Branitelji

Povjesnica Gardijske mehanizirane brigade

U Sinju je uskoro svečano obilježavanje 12. obljetnice osnutka Gardijske mehanizirane brigade te vam donosimo povjesnicu Postrojbe.

Gardijska mehanizirana brigada ustrojena je 01. travnja  2007. godine. Okosnicu ove ključne manevarske postrojbe Hrvatske kopnene vojske čine tri mehanizirane i jedna motorizirana bojna.Uz ostalo u imenima manevarskih bojni, “TIGROVI”, “GROMOVI”, “PAUCI” I “VUKOVI”, zrcali se naše poštovanje i zahvalnost za žrtvu i doprinos koje su te gardijske brigade utkale u temelje slobode i nezavisnosti Republike Hrvatske. Osim navedenih postrojbi u sastavu brigade nalaze se i slijedeće postrojbe: topničko – raketna bojna, inženjerijska bojna, bojna protuzračne obrane, zapovjedna satnija, vojno obavještajna satnija, satnija veze i logistička satnija. Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade je brigadni general Tihomir Kundid.

Iz rečenoga, a posebno iz imena manevarskih bojni, vidljiva je velika vojna baština, ali i izuzetna obveza. Duboko svjesna tog nasljeđa i obveze brigada svojim sustavnim i odgovornim radom kao i visoko profesionalnim pristupom izvršenju zadaća, ne samo da čuva tradiciju, nego takvim prisupom odgovara i izazovima suvremenog doba.

Glavne zadaće Gmbr su: obrana suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti RH, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, te pružanje pomoći stanovništvu RH u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Sukladno preuzetim međunarodnim obvezama od strane RH, birigada implementira  NATO ciljeve sposobnosti. Ti su ciljevi ustrojiti tri bojne grupe. Ustrojavanjem ovih bojnih grupa cilj nam je postići spremnost cjelokupne brigade za upućivanje u međunarodne vojne operacije.

Od samog svog ustrojavanja brigada  sudjeluje u NATO vođenim operacijama u Afganistanu i misiji UN-a na Golaskoj visoravni. Istodobno brigada participira i u NATO aktivnosti prednje prisutnosti u Litvi i Poljskoj te sudjeluje u sastavu Europske borbene grupe.

Svakodnevna zadaća Gardijske mehanizirane brigade je provedba obuke kojoj je cilj usavršavanje postojećih i stjecanje novih sposobnosti. Sudjelovanjem u velikom broju međunarodnih aktivnosti i vježbi, te razmjenom iskustava u međunarodnom okružju, brigada podiže svoju borbenu moć i kompatiblilnost s drugim oružanim snagama partnerskih zemalja. U cilju izvršenja postavljenih zadaća i misija, brigada se kontinuirano naoružava i oprema. Tako se od samog početka u brigadu uvode i implementiraju novi borbeni sustavi i oprema kao npr. BOV PATRIA, MRAP M-ATV, novu jurišnu pušku VHS K2/D2, besposadni sustavi… Sve nam to omogućava još bolje i  učinkovitije, pravodobnije i nadasve odgovorno provođenje zadaća koje proizlaze iz naše misije.

Povezani članci

Back to top button