Vijesti

Predstavljanje europskog LIFE projekta „BalkanDetox LIFE“

21. rujna u 18:00 sati u Sinju, u zgradi Palacina,  održat će se predstavljanje aktivnosti projekata „BalkanDetox LIFE“ koji ima cilj jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u zemljama Balkana. Svrha okupljanja je predstavljanje problematike, dosadašnjeg rada, ali i planiranih aktivnosti. Uz predstavljanje, nadamo se i razmjeni iskustava i znanja te ugodnoj raspravi na temu ciljeva i aktivnosti projekata. Projekt će predstaviti zaposlenici Udruge Biom – Nera Fabijanić, voditeljica projekta, agronomkinja, Boleslaw Slocinski, stručni suradnik za zaštitu prirode i Ivan Budinski, stručni savjetnik, iskusni ornitolog i inženjer šumarstva. Predstavljanje će trajati 2 sata, a nakon predstavljanja predviđena je večera uz neformalno druženje.

Trovanje je jedan od najčešćih i najopasnijih načina istrebljivanja predatora diljem svijeta. Najčešći način trovanja životinja u Hrvatskoj je ilegalno i namjerno postavljanje zatrovanih mamaca, kao način borbe protiv šteta koje predatori mogu uzrokovati u stočarstvu i lovstvu. Prilikom ovakvih pokušaja trovanja redovito stradavaju druge životinje – pa čak i ljudi! Bjeloglavom supu, u Hrvatskoj zaštićenoj vrsti, to je i danas jedna od najvećih prijetnji.

Trovanje je doprinijelo izumiranju ili smanjenju broja supova u većem dijelu Europe. Od četiri vrste europskih supova, dvije su na rubu izumiranja (kostoberina i sup starješina). U zadnjih 20 godina pronađeno je 465 otrovanih supova u 227 odvojenih slučajeva trovanja u zemljama jugoistočne Europe. U Hrvatskoj u zadnjih 16 godina otkrivena su 32 otrovana bjeloglava supa, 19 škanjaca, 20 gradskih golubova, 11 čagljeva, tri bijele rode, dva vuka, dvije vidre, dva orla štekavca, te medvjed, suri orao, sova kukuvija, lisice, kune bjelice. Truju se redovno i domaće životinje – krave, psi i mačke. Pronađeni slučajevi su samo manji dio ukupne brojke. Problem je raširen i vrlo ozbiljan.

Molimo sve zainteresirane da svoj dolazak potvrde putem obrasca ili e-mail adrese nera.fabijanic@biom.hr kako bismo bili u mogućnosti što kvalitetnije pripremiti prostor sukladno nužnim epidemiološkim mjerama.

BALKAN DETOX LIFE  (LIFE19 GIE/NL/001016)

Projekt „BalkanDetox LIFE – Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u Balkanskim zemljama“ (LIFE19 GIE/NL/001016) je započeo u listopadu 2020. godine. Cilj projekta je poboljšanje upravljanja incidentima trovanja divljih životinja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih divljih vrsta životinja, osiguravajući stvarni i kontinuirani angažman relevantnih državnih institucija u borbi protiv ovog pitanja te osvješćivanje javnosti o ovom problem. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,832,811.00 € a vodi ga Vulture Conservation Foundation iz Nizozemske sa projektnim partnerima iz 7 zemalja (Hrvatska, Grčka, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Bugarska).

Projekt traje pet godina (2020.-2025.), a njegovi specifični ciljevi su:

  • poboljšanje dostupnosti informacija o opsegu i problemu trovanja
  • osiguravanje angažmana relevantnih državnih institucija u borbi protiv ilegalnih trovanja divljih životinja
  • povećavanje broja otkrivenih slučajeva trovanja i procesuiranje istih
  • povećanje svijesti javnosti o problem trovanja
  • smanjenje broja slučajeva trovanja divljih životinja kao proizvod podizanja svijesti šire javnosti o ilegalnoj uporabi otrova u okolišu i opasnosti koje predstavlja za ljudsko zdravlje i divlje životinje
  • uspostava nacionalne radne skupine za borbu protiv trovanja i izrada operativnih protokola u slučaju trovanja

Više o projektu možete pronaći na web stranic: https://balkandetoxlife.eu/

Novosti o projektu možete pratiti putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/BalkanDetoxLIFE/

Projekt sufinanciraju Program LIFE Europske unije i Fond za zaštitu okoliša.

banner

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button