Vijesti

Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik

U ponedjeljak je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik. Župan Blaženko Boban na predstavljanju se zapitao tko je to otišao iz Hrvatske, a da se nije okrenuo iza sebe i pogledao kućni prag. “Tko je taj koji na majčinom licu nije ugledao suzu pri odlasku? Iskreno se nadam da ćemo i kroz naš projekt Povratak korijenima obrisati barem neku suzu, ali i negdje, po zaboravljenim grobljima, osigurati da tim majkama i bakama koje su nekada plakale ima netko staviti cvijet. Zbog toga radimo ovaj program, sve na dobrobit naše županije i domovine Hrvatske”, rekao je župan Boban.

“Ponosan sam na susretište raseljenog hrvatskog bića, objedinjenog u Hrvatskom iseljeničkom zborniku. Ovaj zbornik prvenstveno identificira obol hrvatskog čovjeka društvima u kojima je egzistirao, uz konstantnu navezanost na Domovinu. Mnogi su otišli, ali osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu ostao je konstantan i neizbrisiv”, izjavio je voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja predstavio je županijski projekt ‘Povratak korijenima’, dok su o Hrvatskom iseljeničkom zborniku govorili glavna urednica profesorica Vesna Kukavica i dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti. U zabavnom dijelu nastupio je Folklorni ansambl ‘Jedinstvo’ te klapa ‘Sveti Jeronim’ iz Kaštela, a video vezom su se javili hrvatski iseljenici iz brojnih zemalja svijeta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button