Vijesti

Predstavljen program “Dani Alke i Velike Gospe 2024.”

U hotelu Alkar, Sinj, gradonačelnik Miro Bulj, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč i zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta, predstavili su bogat i raznovrstan program manifestacije “Dana Alke i Velike Gospe 2024.”. Konferenciju je vodila Božena Romac, savjetnica gradonačelnika.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je da će manifestacija svečano biti otvorena sutra, 6. srpnja na Trgu dr. Franje Tuđmana u 19:30 sati, iako je u okviru programa već održan tradicionalni festival Gljevstock.

Grad Sinj će gotovo dva mjeseca biti središte Hrvatske. Pozivam sve Sinjane, Sinjanke i Cetinjane da budemo dobri domaćini, okitimo naše prozore i balkone te uredimo naš grad kako bismo poslali najljepšu sliku Sinja u svijet,” naglasio je Bulj.

Manifestacija obuhvaća brojne kulturne, tradicijske i sportske programe, a očekuje se dolazak većeg broja hodočasnika i gostiju.

U usporedbi s prvih pet mjeseci prošle godine, ove godine imamo oko 20% više dolazaka i 50% više noćenja turista, što znači da naši ljudi u privatnom smještaju sve više grade. Već danas imamo problem s nedostatkom kreveta,” dodao je gradonačelnik.

Poseban naglasak stavljen je na nove programe, uključujući koncert duhovno-domoljubne glazbe na Dan hrvatskih branitelja i Dan Oluje. Grad je u suradnji sa Svetištem izgradio i uredio sanitarne čvorove prilagođene osobama s invaliditetom te postavio dekorativnu rasvjetu na Zvoniku Crkve Gospe Sinjske.

Gvardijan fra Marinko Vukman govorio je o događanjima u sinjskom Svetištu. Na Veliku Gospu središnje misno slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup don Zdenko Križić, a večernju misu provincijal fra Marko Mrše. Fra Marinko je izdvojio i brojna hodočašća te jubilarni 15. Festival klape Gospi Sinjskoj.

Svake godine nastojimo da se naši hodočasnici osjećaju ugodno i dobrodošli u naše Svetište i naš grad,” rekao je fra Marinko.

Direktorica Turističke zajednice Monika Vrgoč naglasila je da je program manifestacije vrlo opsežan te uključuje alkarske svečanosti i proslavu blagdana Velike Gospe.

Program sadrži brojne koncerte, predstave, izložbe, promocije knjiga, sportske manifestacije i druge događaje. Neki od programa su jako značajni i organiziraju se godinama, poput Festivala Klape Gospi Sinjskoj i Sinjskog sajma sela,” istaknula je Vrgoč.

Zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta podsjetio je na veliki broj sportskih događanja u okviru manifestacije, uključujući biciklijadu na dan zatvaranja manifestacije i završnicu prve etape biciklističke utrke Cro Race. “Takvi događaji osim sudionika privlače i druge u naš kraj, produžujući turističku sezonu,” rekao je Bobeta.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button