Vijesti

Predstavljen projekt regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u utorak je, prilikom predstavljanja projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“, istaknuo kako se radi o jednom od najvažnijih projekata te vrste. „Ovo je i jedan od bitnijih projekata u gradu Splitu, kojega provodi Splitsko-dalmatinska županija. Projekt se provodi zahvaljujući agilnosti ravnatelja škole i njegovim suradnicima. Hvala i mladim ljudima, budućnosti naše županije, jer kroz suvremeno obrazovanje oni će sebe naći, a generacijama iza sebe će pričati kako je njima ugodno i kako su potrebni ovom društvu i ovoj zajednici“, izjavio je župan.

Ravnatelj Obrtno tehničke škole Split Milivoj Kalebić govorio je o važnosti strukovnih zanimanja na suvremenom tržištu rada. „Jedan od najvećih motiva i ciljeva koje moramo ostvariti jest da populariziramo strukovna zanimanja. Više od 70% naših učenika odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja nađe posao. Mi smo škola iz koje se jako rijetko ide na Zavod za zapošljavanje“, rekao je Kalebić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić ističe kako zanimanje učenika za upis u strukovna zanimanja iz godine u godinu raste. „Pritisak na upisima je svake godine veći. To je potvrda dobroga rada, a kroz upisnu politiku želimo usmjeriti stvari na način da će se vjerojatno broj upisanih učenika u ovu školu povećavati“, izjavio je Đonlić.

Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

Ukupna vrijednost projekta je 6.633.235,57 eura koje u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., dok dodatna proračunska sredstva Splitsko-dalmatinske županije iznose 192.620,30 eura.

Projektni partneri su Elektrotehnička škola Split, Tehnička škola Šibenik, Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Splitsko-dalmatinska županija i Institut perspektiva ekonomije Mediterana, Tekoma d.o.o. i  Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Korisnik sredstava je Obrtna tehnička škola u Splitu. Kako bi regionalni centar kompetentnosti (RCK) kvalitetno obnašao svoju funkciju, Obrtna tehnička škola će ovim projektom uspostaviti potrebne programske i kadrovske uvjete, kontinuirano razvijati i provoditi programe prilagođene tržištu rada, a odgojno-obrazovnim djelatnicima omogućiti stručna usavršavanja koji su temelj uspješnog i učinkovitog strukovnog obrazovanja.

U projekt će biti uključeno 250 učenika upisanih u ustanove strukovnog obrazovanja,  120 odgojno-obrazovnih radnika (OBR) u ustanovama za strukovno obrazovanje i 100 odraslih polaznika formalnih i neformalnih programa obrazovanja za odrasle.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button