Vijesti

Predstavljeni županijski programi za poduzetništvo i energetiku

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić predstavili su u utorak programe Sustavnog gospodarenja energijom, Potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva te Istraživanja, razvoja i inovacija. Paket predstavljenih programa vrijedan je više od milijun eura, a javni poziv će se objaviti u dnevnom tisku i na mrežnoj stranici Županije u petak, 12. svibnja. Rok za prijavu je 15. lipnja.

„Naglasak je na poduzetnicima početnicima, odnosno onima koji su već u sustavu poduzetništva do dvije godine, kao i na žene poduzetnice kod kojih uvjet može biti i do tri godine ukoliko u tom razdoblju dobiju i treće dijete, pa zbog toga nisu mogle obavljati svoje poduzetničke poslove. Uz to žene poduzetnice mogu dobiti i potporu za stopostotno plaćanje boravka djeteta u vrtiću za vrijeme dok obavljaju poduzetničke poslove“, rekao je župan i dodao kako su gospodarske mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih. “Do sada je za Potpore u osnivanju i razvoju malog gospodarstva dodijeljeno 1286 potpora, što je rezultiralo s više od 2100 zaposlenih na našem području“, izjavio je.

U Programu sustavnog gospodarenja energijom objavit će se pozivi četiri mjere i to Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, Mjera energetske učinkovitosti u prometu, Poticanje smanjenja potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja javne rasvjete i Razvoj i provedba edukativnog programa na području energetske tranzicije.

Korisnici Programa istraživanja, razvoja, inovacija institucije koje pružaju savjetodavne usluge u području inovacija i zaštite intelektualnog vlasništva kao i znanstvene i istraživačke institucije. Županija će kroz program koji se odnosi na gospodarenje energijom sufinancirati fotonaponske  elektrane za  potrebe kućanstva te topline  na  obiteljskim kućama. Ove godine uvedene su i mjere za poticanje uvođenja električnih vozila u taxi prijevoz te za Poticanje uvođenja električnih vozila u segment lakih dostavnih vozila.

Pročelnik Katavić ističe kako se svim programima i mjerama nastoji poticati novo zapošljavanje. „Rezultati se na kraju pokažu učinkovitima jer se kroz njih prijavi veliki broj novozaposlenih osoba“, zaključio je Katavić.

Povezani članci

Back to top button