Kultura

Presjek rada KUS-a u 2018.

Prethodna je godina za Kulturno umjetničko središte Sinj bila iznimno uspješna. Tomu u prilog govori i brojka od osam tisuća posjetitelja i korisnika raznolikog kulturnog i umjetničkog programa u kojem je svatko mogao pronaći nešto po svojoj mjeri. Ljubitelji umjetnosti uživali su u jubilarnoj izložbi povodom 85. rođendana Stipe Sikirice, „Između privatnog i javnog“, fantastičnoj izložbi najboljih suvremenih autora koja je koncipirana u suradnji sa zagrebačkom Laubom – kućom za umjetnost i ljude, „Izbor iz suvremene hrvatske umjetnosti“, kao i u dvjema izložbama mladih hrvatskih umjetnika, Anje Vijatović „Pixelizacija i Duje Kodžomana „Dis-order“, koji su sinjskoj publici otvorili nove perspektive i približili suvremene umjetničke prakse. Posebno nam zadovoljstvo predstavlja izvrsna suradnja sa sinjskim osnovnim i srednjim školama koje su postale naši vjerni posjetitelji – ističe Dragana Modrić, voditeljica podružnice KUS-a, Galerije Sikirica.

Uspješno je nastavljen i projekt »Što je nama naša Dalmatinka dala?« koji je gostovao u Zagrebu na Institutu za etnologiju i folkloristiku i u udruzi BRID.

Dane Alke i Velike Gospe KUS je obogatio realizacijom audio-vizualnog spektakla na južnim zidinama Starog grada »Alka – ples slobode« i dvama festivalima. Kamičak etno https://kamicaketnofestival.com/)  i Kamičak film festival (https://kamicakfilmfestival.com/) u prvoj su godini značajno zainteresirali lokalnu publiku, naročito mlade Sinjane koji su pozitivno dočekali osvježenje kulturne ponude u gradu.

KUS je proveo projekt (NE)kultura i mladi koji su odradile dvije mlade magistre sociologije na stručnom osposobljavanju putem tribina, istraživanja i panel diskusija.

Nastavljena je i uspješna suradnja sa sinjskim udrugama, kao i s Osnovnom glazbenom školom Jakova Gotovca koja je u prostoru Galerije Sikirica organizirala niz upečatljivih koncertnih nastupa naših mladih glazbenika.

V.d. ravnatelja KUS-a Vitomir Perić  najavio je u godini pred nama nastavak projektne suradnje s udrugom Bacači sjenki iz Zagreba, filmske radionice za dobnu skupinu 54+ pod nazivom »Samo nebo nam je granica«. Naime KUS je partner zajedno sa udrugama i ustanovama iz Zageba i Pakraca u projektu financiranom iz EU socijalnog fonda pod nazivom „Kultura 54+“ (http://www.bacaci-sjenki.hr/hr/706/hrvatski-prijava-na-filmsku-skolu-za-odrasle-54-samo-nebo-nam-je-granica/). Za male ljubitelje sedme umjetnosti predviđen je nastavak filmskih radionica za djecu i mlade »FROOM«. U prostorima KUS-a, potkrovlju Galerije Sikirica i u Galeriji Galiotović, održava se i redoviti tečaj argentinskog tanga i joge.

Za kraj, ne smijemo propustiti spomenuti ogroman doprinos tehničke službe KUS-a bez koje realizacija programa i gradskih manifestacija ne bi bila moguća.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button