Vijesti

Pridružite se zelenim aktivnostima s Gradskom knjižnicom Sinj i Udrugom Biom

Pridružite se zelenim aktivnostima s Gradskom knjižnicom Sinj i Udrugom Biom

 Završetkom ovog tjedna Gradska knjižnica Sinj i Udruga Biom pripremaju radionice, prezentacije filmova i rasprave vezane za teme očuvanja prirode.

Gradska knjižnica priključila se inicijativi „Pokrenimo zelene knjižnice” u sklopu koje će organizirati projekcije filmova predstavljenih na 8. E?! – Okolišnom film festivalu, a akciji će dodatni sadržaj dati Biom, koji u tom tjednu obilježava 30 godina postojanja LIFE programa, instrumenta Europske unije namijenjenog financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, očuvanja prirode i djelovanja u području klime.

 

Učenje o prirodi za najmlađe u Gradskoj knjižnici

Ovog petka, 20.5., u poslijepodnevnim satima, od 16 do 19:00 u Gradskoj knjižnici Sinj održat će se zanimljive edukacije namijenjene djeci.

Koje sve biljke možemo pronaći na Dinari, koje ptice posjećuju Gradski park, tko sve i na koji način može štititi prirodu samo su neka od tema koje će se proučavati. Edukacije će provesti udruga Biom, te kroz rad s najmlađima prezentirati koje sve aktivnosti provodi za zaštitu prirode. Dalekozori za promatranje ptica su osigurani.

Program

16:00 – 18:00 Radionice: proučavanje biljaka, tragova životinja i morskih ptica

18:00 – 19:00 Promatranje ptica u Gradskom parku, okupljanje ispred Gradske knjižnice

Projekcije filma Naše more smeća te popratna prezentacija i diskusija

Program edukacija nastavlja se u zgradi Palacina na adresi Andrije Kačića Miošića 5. Istog dana, u 19:30 počinje projekcija filma „Naše more smeća“, a nakon završetka će uslijediti i kratka prezentacija Biomovih projekata koji se bave morskom tematikom s posebnim naglaskom na jedan o  sredozemnoj medvjedici. Problem morskog otpada i napuštenog ribolovnog alata je samo jedna od prepreka s kojom vrsta mora suočiti prilikom ponovnog povratak na područje istočnog Jadrana. Početkom ove godine na Mljetu je sredozemna medvjedica je ponovno uočena, a o povratku i zaštiti te ugrožene vrste pričat će i sinjski gimnazijalci, učenici prof. Regine Vukasović, koji će nakon predavanja u obliku parlaonice raspravljati kako postići suživot čovjeka i ove ugrožene vrste na moru. Diskusiji se slobodno mogu pridružiti i svi posjetitelji.

Naše more smeća /Notre Mer de Déchets, 26′

R: Azzouz Morade, Anca Ulea, Francuska, 2020.

Sredozemno more službeno je najzagađenije europsko more. Procjenjuje se da se godišnje u njega baci dvjesto tisuća tona plastičnog otpada. Iako se na razini Europske unije poduzimaju određeni koraci za smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike u državama članicama, pandemija koronavirusa ugrožava dio postignutog napretka. Naime, tijekom ljeta je uz europske obale pronađen sve veći broj kirurških maski i rukavica. Ovaj film pobliže proučava problem u Francuskoj i mrežu ljudi koji zajedno rade na tome da se zauvijek stane na kraj zagađenju plastikom.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button