Branitelji

Prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u Sinju i Otoku

Dokumentarni film “Štafeta smrti” podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali nakon okupacije Bogdanovaca (Vukovarska bojišnica) od 10. do22. studenog 1991. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca.

Pripadnici HOS-a, garde i MUP-a krenuli su te nedjelje u proboj iz okupiranih Bogdanovaca. Zamisao samog proboja bila je zaštiti civile pa su prvi išli branitelji. Ako neko stane na minu i strada drugi branitelj bi ga zamjenio i tako dok svi civili ne stignu na sigurno. Incijatori ovakvog načina proboja bili su HOS-ovci i zato se ovaj događaj naziva HOS-ova štafeta smrti. U samom proboju sudjelovalo je 11 hrvatskih branitelja. Na čelu štafete bio je Žarko Manjkas-Crvenkapa legenda obrane Bogdanovaca.

Nažalost, dogodilo se najgore, upali su u minsko polje i “zakačili” PROM-ovke.

Jedanest hrvatskih branitelja ostalo je ležati u minskom polju.

Žarko Manjkas-Crvenkapa

Stjepan Katić

Josip Knežević

Antun Petričić

Marko Knežević

Zoran Antunović

Anto Šarić

poginuli su na mjestu.

Teško su ranjeni:

Ramo Hrbatović

Tihomir Iveta-Piđo

Đuro Kovačević

Ivica Jurčan

Nakon Domovinskog rata preminuli su od posljedica teškog ranjavanja Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta-Piđo, a danas su živi Đuro Kovačević i Ivica Jurčan i oni su glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli ali teško ranjeni sudionici štafete smrti.

Đuro Kovačević ležao je u minskom polju 8 dana i jedva se mogao kretati. Uspio se dovući do Nuštra i spasiti.

Ivica Jurčan ležao je u minskom polju 12 dana gdje su ga zarobili vojnici JNA. Iako teško ranjen danima je zlostavljan i mučen. Nakon amputacije noge i 4 puna mjeseca provedena u srbijanskom zatočeništvu, razmjenjen je i vratio se u Hrvatsku.

Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i njihovo nesebično žrtvovanje. Dodatna vrijednost filma su mladići koji u filmu glume igrane scene, jer su to redom djeca branitelja Bogdanovaca a čak troje od njih su djeca učesnika (živih i mrtvih) stvarnog događaja štafeta smrti o kojem film govori.

Tremin prikazivanja u Sinju:

Termin prikazivanja u Otoku:

Povezani članci

Back to top button