Vijesti

Prikazivanje dokumentranog filma ‘Tusta’ u Galeriji Sikirica

Udruga Sinjski kulturni urbani pokret odlučila je za kraj godine i u ovo blagdansko vrijeme svojim sugrađanima ‘pokloniti’ filmsku projekciju nagrađivanog glazbenog dokumentarca. Večeras, s početkom u 19 sati, u Galeriji Sikirica bit će prikazan iznimno hvaljen biografski dokumentarac o doajenu hrvatske punk-rock scene Branku Črncu – Tusti, frontmanu legendarnih KUD Idijota, sastava koji je obilježio domaću i regionalnu glazbenu scenu.

Redatelj Andrej Korovljev priču o liku i djelu Branka Črnca Tuste ispričao je kroz zanimljive arhivske materijale i intervjue s članovima KUD Idijota, Sašom Milovanovićem Verudom, Nenadom Marjanovićem Fricom i Diegom Bosuscom Pticom te s Tustinim kolegama i suvremenicima, pa se tako u filmu pojavljuju i Damir Urban, Sejo Sexon, Zoran Predin, kao i glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer.

Priča o Tusti priča je i o idealima i beskompromisnim uvjerenjima koja su najviše do izražaja došla u vrijeme ratnih devedesetih kada se okorjeli pankeri nisu htjeli prikloniti novoj vlasti niti proklamiranim političkim idejama. Film u završnici prati posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočanstva članova obitelji i prijatelja koji gledateljima otkrivaju jednu drukčiju dimenziju Tuste, običnog čovjeka, supruga, prijatelja i radnika. Kako ističu kritičari, film o Tusti je zapravo film o čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma. Ulaz je besplatan.

Povezani članci

Back to top button