Politika

Priopćenje GO HDZ Sinj – “sumnjive nabave”

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti: 

Prošli tjedan u dijelu medija  objavljena je informacija o izvidima i istragama sinjske gradske vlasti i gradonačelnika Sinja Mira Bulja koje provodi PNUSKOK, a sve povodom provedenih jednostavnih nabava u njegovom mandatu, mogućih nezakonitosti i pogodovanja članovima obitelji vijećnika iz reda MOST-a.

Ništa nas tu ne čudi, jer smo na temu sumnjive dodjele poslova i mogućih nezakonitosti u javnim nabavama  već izvještavali javnost. Konkretno na  primjeru suradnje Grada Sinja s tvrtkom iz Siska (vrijednog preko 100.000 kn) koja je poslove koje uobičajeno rade gradske službe dobivala temeljem lažiranih narudžbenica, a  također i na primjeru dogovorenog i nezakonito provedenog posla s Telemachom za usluge gradske mobilne telefonije.

Posebno je zanimljiv i zadnji pozivni natječaj za usluge pravnog savjetovanja gradonačelnika Mira Bulja. Modus operandi postupka i rezultat je identičan prošlogodišnjem, pa je tako iako u gradskoj upravi radi 7 diplomiranih pravnika i još najmanje 3 upravna pravnika, poziv za usluge pravnog savjetovanja gradonačelnika upućen samo dvojici od šest sinjskih odvjetnika. Što je još zanimljivije, od blizu 600 odvjetnika u Splitu, poziv je upućen samo jednom. Pogađate, posao već drugu godinu zaredom je dobio odvjetnik iz Splita – odvjetnik Bulj koji će i ove godine za 45.000 kn savjetovati gradonačelnika Bulja,  uz napomenu kako u taj iznos nisu uključeni troškovi drugih pojedinačnih zastupanja od strane odvjetnika Bulja.

https://www.sinj.hr/wp-content/uploads/2022/10/Obavijest-o-odabiru-najpovoljnije-ponude.pdf .

Ista se situacija dogodila i s uslugama stručnog savjetovanja za poslove javne nabave. Tako, iako u Gradu postoji 5 zaposlenika s certifikatom za poslove javne nabave, kao vanjski suradnik za poslove savjetovanja iz javne nabave u iznosu  67.500,oo  kn, odabran je obrt  iz Splita. Da stvar bude gora, u Planu nabave samo su dva ili tri otvorena postupka koja  se provode putem elektroničkog oglašivača, dok se kod preostalih 80 radi o jednostavnim, malim nabavama koje su uvijek određivali gradski službenici.

http://www.sinj.hr/wp-content/uploads/2022/03/Obavijest-o-odabiru-najpovoljnije-ponude.pdf .

Također ukazujemo kako je i Povjerenstvo za sukob interesa  pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Bulja zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa imenovanjem vijećnika MOST-a u nadzorni  odbor gradske tvrtke.

https://www.sukobinteresa.hr/sites/default/files/dokumenti_clanaka/190.sjednica-povjerenstva_0.pdf

Stoga, kako bi se okončao ovaj potencijalni  „lov u mutnom“  i osigurala potpuna transparentnost i otvorenost u postupcima nabava koje slijede, u proceduru savjetovanja s javnosti upućujemo prijedlog Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave.  Prijedlogom smanjujemo prag za dodjelu izravnih poslova putem narudžbenica, a također u jednostavne pozive uključujemo veći broj sudionika i širu javnost te predviđamo javna otvaranja ponuda, čime bi se u konačnici dostigla željena transparentnost i otvorenost, a Gradu Sinju kroz uključivanje većeg broja ponuditelja osigurala povoljnija cijena za nabave koje provodi.

Nadamo se da će gradonačelnik Bulj i koalicija MOST-a i SDP-a u Gradskom vijeću bez kalkulacije prihvatiti ovaj prijedlog, jer ipak radi se o jednom od glavnih izbornih obećanja Mira Bulja, kojeg kad već neće on – predlažemo mi.

Na kraju, vratit ćemo se na potencijalno sumnjive nabave s početka priče i izvide u tijeku. Jedino što želimo i očekujemo u ovoj situaciji, je da  institucije odrade svoj posao žurno i profesionalno, te u slučaju potrebe zaštite interese Grada Sinja i njegovih građana.

DOKUMENT:

Pravilnik o ID Pravilnika o jednostavnoj nabavi Grad Sinj – prosinac_ 2022_ eur

 

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button