Politika

Priopćenje HDZ Sinj – traži se porezno rasterećenje građana grada Sinja

Sinjski HDZ predlaže ukidanje prireza porezu na dohodak, poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor. Na temelju prijedloga smjernica i preporuka za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj države koji je nedavno objavila Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Sinj, predlaže ukidanje prireza porezu na dohodak, poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor u Gradu Sinju od 1. siječnja 2020. godine.

Naime, Poreznom reformom Vlade RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem kroz novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji je snazi od 1.siječnja 2018. godine, Proračun Grada Sinja povećan je za cca. 30 milijuna kuna na razini svake godine, čime je značajno poboljšan financijski položaj Grada Sinja. Radi se o značajnim sredstvima, koja omogućuju Gradu Sinju da sve one projekte i programe koji su od značaja za lokalnu samoupravu i građane nesmetano realiziraju.

Upravo zbog toga nužno i potrebno je porezno rasteretiti građane Grada Sinja, kao i pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem ugostiteljskih usluga na području Grada Sinja, kroz ukidanje predmetnih lokalnih poreza.

Stoga Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Sinj u postupku Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u članku 3. Prijedloga Proračuna Grada Sinja za 2020. godinu, s projekcijama za 2021. i 2022. godine, predlaže prihode Grada Sinja umanjiti za iznos od 3.500.000,oo kuna, a onda podredno isto učiniti i na rashodovnoj strani Proračuna.

U tom smislu prije rasprave o prijedlogu Proračuna za 2020. godinu, predlaže se gradonačelnici Grada Sinja da uputi u proceduru i do 15. prosinca ove godine (zakonski rok koji omogućuje primjenu od 1. siječnja 2020.godine) omogući donošenje Odluke o lokalnim porezima Grada Sinja tako da se ukinu prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor u Gradu Sinju, s primjenom koja to omogućuje od 1. siječnja 2020. godine.

U suprotnom to će učiniti Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Sinj putem svog Kluba vijećnika koji djeluje u Gradskom vijeću.

HDZ-primjedba_na_savjetovanje_s_javnošću-Proračun_2020