Vijesti

Priopćenje HVIDR-e Sinj povodom teme „Dani Vice Buljana u Sinju 2023. godine“

Priopćenje HVIDR-e Sinj  prenosimo izvorno i u cijelosti:

Priopćenje HVIDR-e Sinj povodom članka „Partizani i ustaše opet zaratili u srcu Cetinske krajine, stare sukobe potpirila je najava manifestacije u čast zaslužnog Sinjanina“, autora Tonija Paštara objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 20. travnja 2023., a kao osvrt na članak kojega je HVIDR-a Sinj objavila u medijima na temi „Dani Vice Buljana u Sinju 2023.“
Poštovani,
S indignacijom odbacujemo tvrdnje koje je u navedenom članku napisao Toni Paštar. Već u naslovu članka Paštar je naveo sukob „partizana i ustaša“ u Sinju. U nastavku teksta Paštar je preuzeo i komentirao tekst kojega je napisala HVIDR-a Sinj, a koji je, sudeći prema naslovu njegova članka nekakva ustaška pozicija.
HVIDR-a Sinj i svi njeni pripadnici, a uvjeren sam kao i ostali hrvatski branitelji, u rat su krenuli kako bi uspostavili suverenu i demokratsku državu Hrvatsku. U priopćenju kojega smo naveli i objavili na Ferati otvoreno smo rekli kako osuđujemo bilo kakvi totalitarni režim, bez obzira tko su njegovi nosioci. Osvrnuli smo se na riječi gospodina Stipe Batarela, i kritizirali ratno djelovanje Vice Buljana na osnovu objavljenih dokumenata hrvatskih povjesničara. Pritom nismo vrijeđali bilo koga. Riječi gospodina Paštara grubo su vrijeđanje članova HVIDR-e Sinj, jer nas je usporedio s ustašama u čijim su se redovima nalazili i ljudi koji su počinili ratne zločine, a koje smo mi u dopisu otvoreno osudili. Od gospodina Paštara tražimo javnu ispriku za navedeno i ničim dokazano povezivanje HVIDR-e Sinj ustaškom ideologijom Drugoga svjetskog rata. HVIDR-a Sinj zalaže se za demokratski dijalog i iznošenje povijesnih činjenica o svim događajima Drugoga svjetskog rata.
Svi oni koji odgovaraju na naš dopis neka to naprave na način što će dokazati suprotno od onoga što smo naveli u dopisu!
Ne dozvoljavamo vrijeđanje HVIDR-e od strane bilo koga, pa tako ni od gospodina Paštara, jer da bi
on mogao slobodno pisati u ovoj zemlji mnogi od nas izgubili su dijelove svoga tijela, zdravlje i živote.
Za eventualno novo vrijeđanje hrvatskih branitelja i članove HVIDR-e na ovakvoj osnovi ubuduće ćemo zadovoljštinu potražiti u demokratskim institucijama Republike Hrvatske, poglavito hrvatskom pravosuđu.
S poštovanjem.
Predsjednik
Dražen Pavlović

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button