Politika

Priopćenje SDP-a Sinj za stanje nakon požara u bivšoj vojarni „Ivaniša Nelipića“,

Priopćenje SDP-a Sinj prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Nakon požara sjeverne zgrade u bivšoj vojarni „Ivaniša Nelipića“, u siječnju ove godine, a koju su koristile udruge mladih za svoje aktivnosti, taj prostor je i dalje u istom stanju kao i neposredno nakon požara prije osam mjeseci. Naime, ovdje se radi o tome da je zgrada bila prekrivena azbestno-cementnim valovitim krovnim pločama, te da je uslijed požara došlo do njihove dezintegracije i pretvaranja u prah.

Ta prašina je posebno opasna za vrijeme suhih i vjetrovitih dana, jer dolazi do uskovitlavanja i bržeg rasprostranjivanja otrovnih čestica azbesta u okoliš. Azbest je najopasniji mineral koji se koristio u proizvodnji velikog broja proizvoda i njegova uporaba u Hrvatskoj je zabranjena još od 2006.g. Od izloženosti azbestu nastaju neizlječivi karcinom pleure i azbestoza te ne možemo prihvatiti činjenicu da ova tempirana bomba već mjesecima ugrožava zdravlje Sinjana u samom centru grada. Gradska vlast u Sinju je itekako upoznata s ovim problemom, jer je dogradonačelnik Denis Glavan, na pitanje o eventualnom popravku prostora za mlade, između ostaloga rekao i da bi saniranje i zbrinjavanje ovoga otpada koštalo milijunski iznos.

Pitamo se, da li su sportski sadržaji, dvorane, uređivanje grada i ostalo u što gradska vlast ulaže novac, važniji od zdravlja i sigurnosti naših sugrađana? Stoga, pozivamo gradsku vlast još jednom da hitno pristupi rješavanju ovog zdravstvenog i ekološkog problema u samom centru grada! Na rješavanju ovoga problema, Grad Sinj bi trebao, samostalno ili u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, azbestni otpad prikupiti na odgovarajući način i deponirati u jednu od tri kazete predviđene za zbrinjavanje azbestnog otpada u našoj županiji.

S poštovanjem,

Predsjednik GO SDP Sinj
Nikola Vučković, struč.spec.ing.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button