Politika

Priopćenje Sinjskog HDZ-a – Lex Bulj

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti:

Jučer smo u Hrvatskom saboru imali prigodu gledati mučne scene, u kojima je nažalost ponovno prednjačio sinjski gradonačelnik Miro Bulj. Naime, raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zasjenile su prijetnje i umalo pokušaj fizičkog obračuna mostovaca Nina Raspudića i Mira Bulja s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom. Već viđeno od MOST-a i sinjskog gradonačelnika Bulja, no ipak nas to čudi s obzirom na navodno dogovorenu koaliciju u sinjskom Gradskom vijeću o kojoj se naveliko priča, između gradonačelnika Bulja i sinjskog SDP-a, u kojoj bi SDP trebao biti presudna 10 ruka za podršku Proračunu.
S obzirom na jučerašnja događanja, ostaje za vidjeti hoće li sinjski SDP-a dok mu čelnici MOST-a na državnoj razini prijete i umalo tuku predsjednika – u Sinju postati žetončić Mira Bulja?

Nadalje, raspravu na temu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je jučer usvojen u Saboru i sve aktivnosti MOST-a po ovom pitanju najbolje opisuju jučer izrečene riječi Nikole Grmoje: „Loše smo ovo odradili“. Pritom ne možemo da ne spomenemo Buljevo samohvalisanje kako se zakon u koji su uvedene prekršajne sankcije, mijenjao radi njega koji je odbio provoditi taj zakon, nazivajući ga „Lex Buljem“.
Mi ćemo tu ozbiljnu temu i bolest koja je u crno zavila mnoge obitelji na području Sinja ostavit medicinskoj struci i znanstvenicima, a iskoristit ćemo prigodu pa pričati o pravom „Lex Bulju“ – Zakonu o proračunu, koji je također jučer usvojen u Hrvatskom saboru.

Sjećamo se kako je prvog dana po početku mandata i preuzimanju dužnosti gradonačelnika, Miro Bulj sa sobom doveo g. Vuka Vukovića te su zajedno najavili uvođenje aplikacije kojom će osigurati uvid u transparentno poslovanje i svaku potrošenu gradsku kunu, a što je ujedno i zakonska obveza.
Kako tada, tako i danas, već evo 7 mjeseci od početka mandata. Nema ni traga ni glasa od g. Vuka Vukovića, ni traga ni glasa od transparentnosti i zakonitosti dok gradske kune odlaze za fiktivne i nepotrebne poslove političkim ili privatnim interesnim skupinama (čak i u Sisak), bez da građani o tome imaju ikakvih spoznaja, a kamoli uvid u potrošene kune.
Također, gradskim vijećnicima prijedlog Proračuna Grada Sinja za 2022. još nije dostavljen, iako je zakonska obveza bila to učiniti do 15. studenoga.
Stoga nas posebno veseli što je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH usvojio novi Zakon o proračunu koji će stupiti na snagu prvog dana iduće godine. Zakonom su upravo za netransparentne lokalne čelnike poput Mira Bulja uvedene prekršajne sankcije za neobjavljivanje troškova na internet stranicama grada za građane na lak i pretraživ način, kao i za nedostavljanje vijećnicima prijedloga Proračuna u zadanim rokovima.
To je pravi „Lex Bulj“ koji će (nadamo se) pod prijetnjom visokih prekršajnih sankcija u rasponu od 10 do 50 tisuća kuna prisiliti gradonačelnika Bulja da obmane i floskule o transparentnosti te izvještavanju građana o troškovima grada i poštivanju gradskih vijećnika koje je dosad uspješno izigravao, pod zakonskom prisilom konačno provede u djelo.

Gradonačelniče Bulj, žao nam je. Od iduće godine nema opravdanja, skrivanja ni muljanja, ubuduće ćete morati radit TRANSPARENTNO.

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button