Politika

Priopćenje Sinjskog HDZ-a – Prijedlog Odluke o ustrojstvu Gradske uprave – ogledalo vlasti gradonačelnika Bulja

Priopćenje sinjskog HDZ-a prenosimo u cijelosti:

Na danas zakazanoj 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja raspravljat će se među ostalim i o prijedlogu Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Sinja.

Na traženje Kluba vijećnika HDZ-a od Ureda Grada, Grada Sinja dobili smo dokumentaciju  (narudžbenicu i račun), da je uslugu izrade navedenog prijedloga, Grad Sinj po nalogu gradonačelnika Bulja platio tvrtki Neokod d.o.o., Sisak u iznosu od 24.875,oo kuna.

Sramotno je i dosad neviđeno, da se jedan rutinski i jednostavan posao, koji su svih ovih godina obavljale gradske službe dodjeljuje vanjskom suradniku, izravno i putem narudžbenice u maksimalnom iznosu (od 19.900,oo kn + PDV).

Da apsurd bude veći, ovlašteni izrađivač Odluke, tvrtka NEOKOD d.o.o., Sisak i nije se baš potrudila, pa je ustroj Gradske uprave, razradila na identičan način, kako je to stalo u prijedlogu prethodne gradske izvršne vlasti o kojem se raspravljalo na 7. sjednici održanoj 27.11.2017. i 17. sjednici održanoj 26.11.2018. godine.

Tada je u tom prijedlogu predloženo 5 upravnih odjela, i to:

  1. Ured Grada;
  2. Upravni odjel za računovodstvo, financije i naplatu prihoda;
  3. Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša;
  4. Upravni odjel za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove;
  5. Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove i prostorno planiranje;

dok gradonačelnik Miro Bulj u ovom novom i „inovativnom“ stručnom prijedlogu, predlaže 5 gradskih upravnih odjela i to:

  1. Ured Grada;
  2. Upravni odjel za financije;
  3. Upravni odjel za komunalni sustav;
  4. Upravni odjel za gospodarski razvoj, fondove Europske unije i javnu nabavu;
  5. Upravni odjel za imovinu i prostorno uređenje.

I slijepcu je vidljivo da osim kozmetičke i nomotehničke, ne postoje  razlike (ili su minimalne) između ova dva prijedloga, osim što su prijedlog prethodne izvršne vlasti  izradile gradske stručne službe, a prijedlog Mira Bulja tvrtka iz Siska za 25.000,oo kuna.

Da stvar bude još apsurdnija, upravo Klub vijećnika MOST-a, u kojem su sjedili Miro Bulj, Petar Župić i Frano Boko,  na 7. i 17. sjednici održanim 2017. i 2018.g.  odbio je prijedlog tadašnje izvršne vlasti  s obrazloženjem da budući ustroj treba uključiti Odjel za društvene djelatnosti i da je to ključni razlog zbog kojeg neće prihvatiti ondašnji prijedlog (vidljivo u Zapisniku s navedenih sjednica). Danas  vidimo predlažu identičan ustroj, protiv kojeg su glasovali.  LICEMJERNO  i bez presedana.

Nadalje, čudno je da je tvrtka Neokod d.o.o., Sisak račun za navedenu uslugu ispustila još 15.08. ove godine, a  da je narudžbenicu od gradonačelnika Bulja dobila tek  09.09. – dakle punih 25 dana nakon ispuštenog računa.

Stoga pozivamo nadležne institucije da istraže radi li se u ovom slučaju o klasičnom izvlačenju novca iz gradskog proračuna na temelju fiktivnih, izmišljenih i nepotrebnih poslova i naloga, a koje su mogli i trebali odraditi gradski službenici (kao npr. zaposlenih 5 diplomiranih pravnika u Gradu Sinju, a za što im s obzirom na već postojeći i izrađeni prijedlog, ne bi trebalo više od 2-3 sata).

Također, ovaj prijedlog Odluke nije prošao potrebnu proceduru savjetovanja s javnošću u trajanju od 30 dana, što je u svojoj presudi broj: Usoz-120/16-5 od 28. veljače 2017.g. i praksi utvrdio Visoki upravni sud RH, zbog čega će Odluka u slučaju usvajanja i postupka ocjene zakonitosti koji ćemo pokrenuti,  biti ukinuta.

Gradonačelniče Bulj povucite nezakonito pripremljen prijedlog Odluke i vratite Gradu Sinju novac za koji je oštećen.

Također, u jeku eskalacije korona krize u našem gradu, u situaciji kada je trećina službenika Gradske uprave oboljela od koronavirusa, predsjednik Gradskog vijeća saziva sjednicu vijeća u prostor gradske vijećnice od 60 m2, gdje bi se poput srdela trebalo natiskati blizu 30 ljudi, ugrožavajući pritom njihovo zdravlje, kao i zdravlje njihovih bližnjih.

Nastavak je to izrugivanja aktualne vlasti MOST-a i gradonačelnika Bulja s ovom ozbiljnom zdravstvenom  situacijom i krizom, te zbog toga ali i prethodno opisanog protupravnog ponašanja gradonačelnika Bulja, vijećnici HDZ-a neće sudjelovati u radu današnje 5. sjednice Gradskog vijeća.

S poštovanjem!

NEOKOD_d.o.o._narudženica_račun

Presuda VUS_savjetovanje 30 dana_ Beli Manastir_ukida se Odluka

Ogledalo vlasti gradonačelnika Bulja _ 12..11.2021 !!!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button