Kultura

Program ”Jesenjarenje” nastavlja se gostovanjem ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu, patera Stanka Perice

Sutra, s početkom u 19 sati u zgradi Palacina (staro vatrogasno, ispod Kamička), u okviru programa ”Jesenjarenje” gostovat će pater Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu. JRS (Jesuit Refugee Service) je međunarodna katolička organizacija čija misija je pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, tadašnji isusovački general Pedro Arrupe, u jeku vijetnamskog rata odlučio je olakšati patnju stradalih i osnovao Isusovačku službu za izbjeglice. Od tada, pa sve do danas, JRS pomaže izbjeglice i migrante koji si, izlažući se opasnosti, pokušavaju osigurati bolji život. Nadahnuti svetopisamskim shvaćanjem pravde, suosjećanja i ljubavi pod pojmom “izbjeglica” podrazumijevaju sve prisilno raseljene osobe. Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine kada se njezino glavno djelovanje baziralo na stradalnicima, izbjeglicama i prognanicima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Po završetku rata i djelovanje JRS-a se preusmjerava na migrante i tražitelje azila, a današnji JRS SEE (south-east Europe/jugoistočna Europa) čine četiri ureda: Zagreb, Beograd, Sarajevo/Bihać i Priština.

Pater Stanko Perica isusovcima se pridružio prije nešto više od deset godina, a otprije dvije godine je svećenik. Prije nego li se pridružio isusovcima, završio je Pravni fakultet i radio neko vrijeme u odvjetničkoj struci. Prije preuzimanja JRS-a, pater Perica je bio u misijama u Keniji i Tanzaniji, a godinama je volontirao u JRS-u u Italiji, svakodnevno radeći s velikim brojem izbjeglica, kojih je u Italiji puno više nego u Hrvatskoj. O njegovu pozivu, radu u JRS-u, odnosu politike prema migrantima, (i)racionalnom strahu od islamizacije Europe i našoj zajedničkoj budućnosti, s paterom Pericom razgovarat će Ana Žanko.

Diskurzivni program ”Jesenjarenje” suradnički je projekt udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica. Cilj projekta jest približiti publici određena kompleksna pitanja i aktualnu društvenu problematiku kroz različite forme – izložbe, filmove, predavanja znanstvenika, gostovanja književnika, filmske projekcije. Projekt je pokrenut 2019. godine, a tematska okosnica prvog izdanja bila je tranzicija, postindustrijska baština i socijalističko naslijeđe. Tema ovogodišnjeg ”Jesenjarenja” su migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju svi živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.
Program ”Jesenjarenje” dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja.

banner

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button