Vijesti

Program obilježavanja Dana sjećanja na ubijene fratre-mučenike Cetinskog kraja

https://www.facebook.com/Gospa-Sinjska

18:00 sati – Sveta misa zadušnica

19:00 sati – Predstavljanje knjige dr. fra Stjepana Čove: “Martirologij Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (1942.-1948.)”

Dan sjećanja na ubijene fratre završit će molitvom odrješenja ispred reljefa cetinskih mučenika u samostanskom klaustru.

Svake godine posljednjeg petka u mjesecu studenom franjevci Samostana Gospe Sinjske prisjećaju se dvadesetorice ubijene braće u Drugom svjetskom ratu i poraću koji su djelovali u sinjskom samostanu i župi te u drugim župama Cetinskog kraja. Svi fratri kojih se prisjećamo i za koje molimo žrtve su partizanskoga i komunističkoga progona, odnosno diktature proleterijata, osim fra Rafe Kalinića, kojeg su ubile njemačke okupacijske vojne postrojbe. Dvojica fratara – fra Nikola Šabić i fra Bože Vugdelija – žrtve su Križnoga puta, a druga dvojica žrtve su ljubavi i posljedica ratnih operacija, a to su fra Krsto Bazo i fra Anselmo Kovačić. Oni su prinijeli vlastiti život iz ljubavi prema Kristu i Crkvi, što u potpunosti odgovara definiciji mučenika.
Donosimo imena naše mučene i ubijene braće:
Fra Leonard Bajić
Fra Krsto Bazo
Fra Jozo Borković
Fra Stanko Bradarić
Fra Ante Cvitanović
Fra Petar Glavaš
Fra Rafo Kalinić
Fra Anselmo Kovačić
Fra Milan Lapić
Fra Stanko Milanović Litre
Fra Jozo Olujić
Fra Petar Paviša
Fra Vlade Pavlov
Fra Jozo Poljak
Fra Ante Romac
Fra Ivan Romac
Fra Nikola Šabić
Fra Metod Vezilić
Fra Rudolf Vučić
Fra Bože Vugdelija

Povezani članci

Back to top button