Ostalo

Projekt za budućnost Grada Trilja – Trilj 3.0

U Gradu Trilju je inicijativom gradonačelnika Ivana Bugarina i njegovih suradnika pokrenut projekt nazvan imenom Trilj 3.0 ili Treći Trilj, za koji se očekuje podrška Splitsko-dalmatinske županije i Vlade RH te građana Trilja.

Zašto je projekt dobio ime Trilj 3.0?

Trilj je urbano središte koje ima svoju povijest i tradiciju iz koje su se izrodile vrijednosti i identitet po čemu su ljudi i grad postali lokalno i globalno prepoznatljivi. Prvi Trilj datira iz rimskog doba kada je nastalo jako važno tranzitno čvorište koje je povezivalo obalu sa zaleđem. Drugi Trilj se razvio u periodu industrijalizacije u kojem je važnu ulogu u razvoju mjesta igrala i tvornica Cetinka što je potaknulo proces urbanizacije. Treći Trilj je grad za budućnost, koji bi trebao imati potrebne uvjete koji udovoljavaju globalnim standardima života svih njegovih građana.

Demografska obnova

Kao i u većini urbanih sredina na području Republike Hrvatske glavni problem se očituje u odljevu mladog stanovništva za koji se primarno treba pronaći način da se zaustavi. Ulaganje u ljudske potencijale i kapital, djecu i mlade, te u jačanje obitelji su neodgodive odrednice i smjer u kojem ide gradonačelnik Ivan Bugarin sa svojim suradnicima. Za navedeno je potrebno dugoročno strateško pozicioniranje i planiranje koje daje odgovor na pitanje – kako!? Odgovor je projektom Trilj 3.0 koji će na pozitivno promijeniti demografsku sliku triljskog kraja.

Što obuhvaća projekt Trilj 3.0?

Radi se o cjelovitom projektu koji uključuje nekoliko komponenti. U prvom planu su mladi Triljani i svi oni koji vide svoju budućnost u Trilju, kojima se trebaju stvoriti adekvatni uvjeti za rad i život. Uz odgoj i obrazovanje kao temeljne postavke, najosjetljiviji period u životu mladih je sazrijevanje kada se donose odluke koje određuju životni put. Za navedeno je potrebno kreirati platformu za zapošljavanje i samozapošljavanje koju u veliko dijelu vidimo na području poslovne zone gdje se nalaze CEKOM i PUC preko kojih će se osigurati uvjeti za ostvarenje poslovnih projekata. Ujedno želimo mlade i mlade obitelji vezati za sadržajem prilagođeni dnevni prostor i ponuditi slojeviti i raznim skupinama prilagođeni zabavni aspekt. Ključnu sastavnicu projekta Trilj 3.0 čini realizacija izgradnje stambeno-poslovnog naselja na mjestu nekadašnje tvornice Cetinka.

Prezentacija idejnog rješenja i uključivanje građana preko javnog savjetovanja

Idejno rješenje je već ugledalo svjetlo dana, sada slijedi prezentacija predstavnicima Vlade RH i Splitsko-dalmatinske županije, nacionalnim i lokalnim institucijama te tvrtkama koje bi imale interes uključiti se u jednoj od faza realizacije projekta. Prezentacija je najava javnog savjetovanja usmjerenog prema građanima Trilja od kojih se očekuje aktivno sudjelovanje u stvaranju konačne slike idejnog rješenja. U svrhu navedenog kreiran je promotivni video projekta Trilj 3.0 adresiran na lokalnu i širu javnost u kojem se najavljuje kapitalna investicija.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button