TemeVijesti

Promjena imena sinjske “Glazbene škole Jakova Gotovca” u naziv “Glazbena škola Josipa Kuletina”?

U formi prijedloga od vijećnika HDZ-a Marka Križanca na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća je postavljena inicijativa da se ime “Glazbena škola Jakova Gotovca” promjeni u naziv “Glazbena škola Josipa Kuletina”.

Od nedavno šira sinjska javnost je upoznata sa životom i djelom Josipa Kuletina, glazbenika i skladatelja, autora poznate alkarske koračnice “Sinjski alkari”. Josip Kuletin rodio se  3. siječnja 1906., od oca Ante i majke Marije. Kršten je 22. siječnja 1906. u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Kao vanjski đak pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju od 1918. do 1921. godine. Nakon završene sinjske gimnazije odlazi u Zagreb gdje upisuje Muzičku akademiju kod profesora Franje Dugana.

“Sinjski alkari” koju je Josip Kuletin komponirao 1932. godine, je neizostavni dio alkarskih svečanosti i nastupa Gradske glazbe Sinj. Alkarsko društvo je 15. veljače 1939. godine Josipu Kuletinu uputilo pismo zahvale na dar koji su od njega dobili, kako ističu – “komponirani marš posvećen Sinjskim Alkarima”. Obavljao je službu kapelnika u tri vojne formacije: Kraljevini Jugoslaviji, NDH i u JNA.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Josip Kuletin se predao pripadnicima partizanskih postrojbi. Kao glazbenika odmah su ga aktivirali kao voditelja glazbe u 34. diviziji JA u Zagrebu. Početkom lipnja 1945.g. tadašnja OZNA pozvala ga je na razgovor u njihov štab s izlikom potpisivanja nekih dokumenata. Kako je otišao tako se nikad nije vratio.

Naknadno i to tek 1953. godine je Kotarski sud u Karlovcu – rješenjem “U ime naroda” službeno Kuletina proglasio umrlim, a kao dan smrti naveden je 31. prosinca 1945. godine’.

Moglo bi se o ovom napisati mnogo razloga zašto promjena naziva, ali uz dužno poštovanje liku i djelu Jakova Gotovca, čije ime nose glazbene i druge škole diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sinjska glazbena škola bi imala puno pravo i čast nositi ime sinjanina, glazbenika, skladatelja i domoljuba Josipa Kuletina – poručuje vijećnik HDZ-a Marko Križanac.

Povezani članci

Back to top button