Vijesti

Proslava Cvjetnice u Svetištu Gospe Sinjske

https://www.gospa-sinjska.hr

Na blagdan Cvjetnice – Nedjelju Muke Gospodnje, u nedjelju 2. travnja, od ranih jutarnjih sati mnoštvo vjernika je sudjelovalo na misnim slavljima u Svetištu Gospe Sinjske i pristupilo sakramentu pomirenja. Svete mise u Gospinoj crkvi slavljene su u 7, 8, 9, 10, 12 i 19 sati. Središnje misno slavlje u 10 sati je predvodio župnik fra Antonio Mravak.

U samostanskom dvorištu održan je blagoslov grančica i vjerničkog puka. Služba riječi i euharistijsko slavlje nakon procesije nastavljeno je u crkvi. U koncelebraciji uz župnika bio je fra Ante Krešo Samardžić. Pjevanu Muku po Mateju pjevao je župnik fra Antonio, Isusove riječi fra Krešo a ostale uloge članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

U 14 sati u Gospinoj crkvi su započele „Kvarantore“ ili četrdesetosatno klanjanje koje će trajati do Velike srijede u 12 sati. Svakoga dana vjernici će imati prigodu za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 9.30 do 18.45 sati. U filijalnim crkvama Župe Gospe Sinjske misna slavlja održana su prema  nedjeljnom rasporedu.

Sveta misa na Cvjetnicu ima i dva posebna obreda. Prvi je blagoslov palminih i maslinovih grana, kao spomen na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj evanđelista Luke o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. Još od 4. stoljeća kršćani u Jeruzalemu običavali su se okupljati na Maslinskom brdu te bi nakon bogoslužja riječi uvečer ulazili u Jeruzalem s palminim ili maslinovim granama u ruci.

Blagoslov grančica na taj način postao je i sastavni dio obreda današnjeg bogoslužja. Noseći grančice u rukama, slavimo spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, a blagoslovljene grančice čuvamo kao sveti znak moleći zaštitu od različitih zala te kao podsjetnik na proslavu Nedjelje Muke Gospodnje, na proslavu naše vjere u Krista.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button