Vijesti

Prva žetva zobi na pokušalištu studija Mediteranske poljoprivrede u Sinju – urod se donira VADu – nazočiti će i župan Blaženko

Nakon što je u veljači ove godine u okviru studija Mediteranske poljoprivrede na pokušalištu u Donjim Glavicama (Sinj)  uzorana prva brazda, došlo je vrijeme da se u prigodi obilježavanja 50. obljetnice postojanja Sveučilišta u Splitu održi prva žetva.

Žetva zobi će se održati u četvrtak, 11. srpnja s početkom u 10 sati na pokušalištu u Donjim Glavicama, Sinj.

Potom će sav urod, koji je po prinosu izniman, odmah biti transportiran i doniran Viteškom alkarskom društvu (VAD), odnosno Alkarskoj ergeli, smještenoj na sinjskom Hipodromu, Put Piketa 24, Sinj (nalazi se u blizini pokušališta). Upravo će ovo događanje biti uvod u bogati program ovogodišnje, 309. Sinjske alke, koja će se održati 4. kolovoza. Uz predstavnike Sveučilišta u Splitu i VAD-a, događanju će nazočiti i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Podsjetimo, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i gradonačelnik Sinja Miro Bulj potpisali su ugovor o davanju zemljišta u koncesiju Sveučilištu za potrebe studija Mediteranske poljoprivrede, a zob je na inicijativu rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca doniralo Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.

Upravo se na ovakvim projektima sinergijom znanosti i praktičnog rada povećava svijest o poljoprivredi kao strateškoj djelatnosti koja svojom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom pridonosi održivom razvoju.

Na pokušalištu u Donjim Glavicama u planu su i daljnje aktivnosti pa je na jesen i zimu predviđena sadnja mediteranskog ljekovitog i aromatičnog bilja, domaćih sorta vinove loze i voćnih vrsta… U tom kontekstu je za studente sveučilišnog studija Mediteranske poljoprivrede upravo Dalmatinska zagora idealno područje gdje mogu steći znanja utemeljena u kako u tradiciji, tako i na tehnologijama budućnosti.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button