Vijesti

Prvi put u povijesti svi župani na sastanku s predsjednikom Vlade u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, koji je prvi put održan u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Plenković smatra kako su ovakvi sastanci izuzetno bitni zbog kvalitetne suradnje Vlade i županija. “Četiri teme smo danas stavili u fokus. One su dobar primjer četiri stupa naše suradnje – stalan i otvoren dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija i potpora projektima. Ministri Beroš, Fuchs, ministrica Tramišak i ministar Paladina predstavili su aspekte zdravstvene reforme, obrazovne reforme, korištenja sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira i boljeg upravljanja državnom imovinom”, zaključio je Plenković.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić zahvalio je predsjedniku Vlade jer je upravo on kao praksu uveo ovakve sastanke. “Oni su nama od iznimnog značenja jer sinergijski djelujemo s Vladom i utječemo na bolji život naših građana. Hvala i kolegi Bobanu koji je bio jako dobar domaćin”, rekao je Marušić.

Župan Blaženko Boban ističe zadovoljan je održanim sastankom. Naveo je kako su svi župani imali priliku iznijeti svoja promišljanja o reformama i prijedlozima. “Zaista je bilo jako konstruktivno i kvalitetno. Nadam se kako ćemo izrealizirati sve te aktivnosti kojih smo se mi župani dotaknuli na sastanku i to u daljnjoj iznimno kvalitetnoj koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske”, zaključio je Boban.

Sastanak se održao na području Općine Podstrana, čiji je načelnik Mijo Dropuljić nazočnima izrazio dobrodošlicu. “Hvala predsjedniku Vlade i našemu županu što su odabrali Podstranu kao mjesto ovoga skupa. Iznimna mi je čast bila vidjeti sve sudionike ovoga radnoga sastanka, za kojega mislim da je bio izuzetno uspješan”, izjavio je Dropuljić.

Podsjećamo da je prvi sastanak u tom formatu održan u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz programa Zaželi.

Povezani članci

Back to top button