Crna kronika

PU SDŽ upozorava – “ginu mladi ljudi u prometu”

  • Jutros, oko 00:40 sati u Vrgorcu dogodila se prometna nesreća, sudar dva osobna vozila.

U prometnoj nesreći smrtno je stradao suvozač, 18-godišnji mladić.

  • U nedjelju 03.05.2020.god., oko 15,20 sati u mjestu Otok Dalmatinski, 22 godišnji vozač osobnog automobila uslijed neprilagođene brzine po   izlasku iz zavoja  gubi kontrolu nad vozilom, slijeće na travnatu površinu i udara u suhozid.

22-godišnji vozač je hospitaliziran i njegovo zdravstveno stanje je teško.

  • U subotu, 02. svibnja u Poljičkoj ulici u Splitu teretno vozilo oborilo je pješakinju koja je prelazila cestu na obilježenom pješakom prijelazu. Pješakinja je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu.

68-godišnja žena naknadno je preminula u bolnici

  • U petak, 01.05.2020.god. oko 21,20 sati u mjestu Duge njive, 20 godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom, uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom kojom prilikom je lijevim kotačima sišao van kolnika, prednjim donjim dijelom udario u kamen, nakon čega se vozilo prevrnulo i sletjelo u provaliju dubine 14 m.

20-godišnji vozač je uslijed dobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.

  • Pola sata nakon ponoći u nedjelju, 26. travnja u mjestu Žrnovnica,  25 godišnji vozač osobnog automobila u kojem je prevozio dva putnika nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti, uslijed čega je ulaskom u oštri nepregledni zavoj izgubio kontrolu nad vozilom kojim je izletio van kolnika na zemljanu površinu gdje se nastavlja nekontrolirano kretati, udara u stablo od koje se vozilo odbilo i nastavilo letjeti zrakom pri čemu se okretalo, potom zadnjim djelom udara u kameno-zemljanu površinu gdje se i zaustavlja.

          Tri dana nakon toga u bolnici je preminuo 20 godišnji putnik.

Izdvojili smo samo najteže prometne nesreće koje su se dogodile na području ove PU od kraja travnja do danas.

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske smrtno je stradalo 10 osoba.

Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu na području  Splitsko-dalmatinske županije, a to ćemo i nastaviti raditi  posebno tijekom vikenda.

Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa,  kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu – vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli.

Apeliramo na sve sudionike da svojim ponašanjem u prometu ne ugrožavaju sebe i druge, te da poštujući prometna pravila,  čuvaju svoj život i živote drugih osoba.

Budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge!

Još jednom podsjećamo i na upozorenja u  objavljenoj vijesti – Prometne nesreće i stradavanja na prometnicama u 2020. godini .

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close