Vijesti

PU splitsko-dalmatinske – Sigurno i mirno u Novu 2021.g.

 Pred nama je posljednji dan 2020.godine i noć u kojoj ćemo se oprostiti od stare godine i dočekati novu, nadamo se bolju i ljepšu 2021.godinu.

 Molimo vas da se u novogodišnjoj noći suzdržite od uporabe pirotehnike. 

Kako bi ulazak u Novu godinu protekao mirno policijski službenici će u svim gradovima i mjestima na području PU splitsko-dalmatinske vršiti obilaske i nadzore određenih područja i javnih mjesta, prvenstveno u cilju prevencije i nadzora načina korištenja pirotehnike, ali i svih drugih događaja kojima bi se mogao remetiti mir i sigurnost građana.

U cilju sprječavanja negativnih događaja, a posebno stradavanja osoba, apeliramo na sve građane da se suzdrže se od uporabe pirotehnike.

Podsjećamo:

  • Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
  • Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
  • Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
  • Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
  • Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje bilo kakvih  pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
  • Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne

Svojim odgovornim ponašanjem u prometu čuvate sebe i druge.

Nadalje, podsjećamo vas kako je jedan od najčešćih uzroka najtežih prometnih nesreća alkohol. Nemojte u alkoholiziranom stanju upravljati vozilom. Ugrozit ćete sebe i ostale sudionike u prometu. Također, apeliramo na vozače da vožnju i brzinu prilagode stanju i uvjetima na cestama, posebno naklon kiše, kada su kolnici skliski i mokri.

Podsjećamo na neke aktualne epidemiološke mjere iz Odluka Stožera civilne zaštite:

  • zabranjeno je održavanje svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
  • obvezno je izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenom prostor
  • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m
  • javna događanja, te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata

I na kraju želimo da vam Nova 2021.godina bude uspješna i sretna, ispunjena zdravljem i mirom.

PU splitsko-dalmatinska

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button