Vijesti

Računalna prijevara – 70-godišnjaku s računa skinuto 20 000 eura

Policijski službenici su jučer zaprimili kaznenu prijavu računalne prijevare. Oštećeni 70-godišnji muškarac je prijavio kako su ga nepoznate osobe kontaktirale telefonskim putem predstavljajući se kao brokeri a u svezi ulaganja u kriptovalute pri čemu su ga doveli u zabludu u svezi zarade, pa je tako tijekom posljednja dva mjeseca omogućio putem aplikacije pristup svom računalu i mobitelu da bi primijetio kako se obavljaju u njegovo ime razne transakcije. Kad je htio pristupiti navodnoj dobiti shvatio je da ne može i da je prevaren za iznos koji mu je na ovaj način skinut s računa i to gotovo 20 tisuća eura. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.
Kako biste to izbjegli, savjetujemo sljedeće: 

  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima. O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Posjetite stranice Web heroj – Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button